Castilla-Leon er en autonom region i Spania som omfatter provinsene Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid og Zamora. Regionen er Spanias største region, med et areal på 94 224 km2 . Innbyggertallet er  2 519 377 (2013). Hovedstad: Valladolid.

Utgjør den nordvestre del av den spanske høyslette (meseta), som ligger i gjennomsnitt 700 moh. Avgrenses mot nordvest av Kantabriske fjell, i sørøst av Sierra de Guadarrama og Sierra de Gredos. Den viktigste elven er Duero.

Regionens andel av landets folkemengde har gått tilbake helt siden 1900. Spesielt fra landdistriktene har det vært stor utflytting, noe som har ført til en stadig sterkere konsentrasjon av befolkningen til byene, særlig til provinshovedstedene.

Jordbruket og næringsmiddelindustrien er viktige for regionens økonomi. Det dyrkes hvete og vin, ved kunstvanning også sukkerroer, poteter og bønner. Husdyrholdet (sauer, storfe) er betydelig. Den lave bruksstørrelsen (minifundios) har hemmet mekaniseringen i jordbruket. Antrasitt brytes i provinsene León, Zamora og Salamanca. I León finnes store forekomster av talk. Industriutbyggingen begynte først etter 1945, og har gått gradvis. Valladolid og Burgos er de viktigste industrisentrene. De viktigste sektorene er bil-, papir, luftfart- og kjemisk industri.

Spanias eldste universiteter ligger i regionen Castilla-Leon. Universidad de Salamanca ble grunnlagt i 1218 og Universidad de Valladolid er fra 1241.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.