spalteflaggermus

Jakter små insekter tiltrukket av lyset fra vinduet
Nycteris thebaica

Spalteflaggermus er en familie i ordenen flaggermus. Det finnes 16 arter i én slekt, Nycteris. De har en karakteristisk spalte på snuten og veldig store ører.

Faktaboks

Også kjent som

familien Nycteridae

Beskrivelse

Spalteflaggermus er middels store, med kroppslengde 4–9,3 cm, halelengde 4,3–7,5 cm og vekt 10–30 gram. Pelsen er lang og løs, og fargen varierer fra brun og rødbrun til gråbrun og grå.

Over neseåpningene har spalteflaggermusene flere kompliserte hudfolder. Hudfoldene har nesten form som en hestesko, men er atskilt av en spalte eller fure som går gjennom midten og opp til en grop i pannen. Denne spalten er ikke alltid lett synlig. Man antar at dette har betydning for lyd og ekkolokalisering.

Spalteflaggermus har store, brede ører som henger sammen ved basis gjennom en lav hudfold. Hudfolden over øreåpningen (tragus) er ganske lite. Øynene er små. Vingene er korte og brede, noe som tyder på at de flyr relativt langsomt.

Halen ender i en "T", fordi en bruskspore går ut til hver side som støtte for halehuden. Denne egenskapen er unik for spalteflaggermus.

Levevis

De fleste spalteflaggermus lever på skogsavanne eller i tørre landskaper, enkelte i tett skog. De spiser insekter, skorpioner, edderkopper og andre virvelløse dyr. Byttet fanges både i lufta og fra bakken. Arten Nycteris grandis fanger også små virveldyr, som frosk, fugler og andre flaggermus. Byttet fraktes gjerne til en foretrukket "spisekvist". De jakter gjerne rundt trær eller busker. De kan også jakte på verandaer og inne i hus.

Om dagen bor spalteflaggermus i små grupper i grotter, hule trær, tett løvverk eller bergsprekker. De kan også bruke menneskelagde konstruksjoner, som bygninger, ruiner og brønner. Noen er til og med funnet i hull som jordsvin og hulepiggsvin har gravd ut i bakken.

Utbredelse

De fleste artene lever i Afrika, mens to arter lever i det sørøstlige Asia (Malaysia og Indonesia). Én asiatisk art er sårbar for utryddelse ifølge Den internasjonale naturvernunionen (IUCN). Flere arter er dårlig kjent. En art fra Madagaskar (Nycteris madagascariensis) er kun kjent fra to eksemplarer funnet i 1910.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.
  • Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg