jordsvin

Jordsvin, fotografert i Blackpool zoo.

Jordsvin
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Jordsvin, pattedyrorden med bare én familie og én art, Orycteropus afer.

Faktaboks

Også kjent som
Tubulidentata

Navnet jordsvin er en direkte oversettelse av erdvark, som dyret heter på afrikaans. På engelsk og nederlandsk er navnet aardvark.

Beskrivelse

I det ytre minner det om et kortbent, langhodet svin med kort, tung hale. Huden har lite hår. Fargen er blekt gulgrå. Lemmene har korte, kraftige graveklør. For- og hjørnetenner mangler helt, og tennene for øvrig har ikke emalje og er meget eiendommelig bygd, blant annet er de sylinderformede, og består av mange små rør som sitter tett sammen (derav det latinske navnet, som betyr «de rørtannede»).

Kroppen er 105–130 cm lang, vekten 40–65 kg. Tungen er lang, klebrig, særlig effektiv til å fange termitter eller maur som bygger reir.

Levevis

Maur er viktigste føde i tørketider, termitter i regntiden. Det er et nattdyr, som forlater den dype hulen sin ved solnedgang. Ved daggry går den igjen i et jordhull eller graver seg på kort tid et nytt.

Forekommer i åpent trebevokst landskap, busk- og gressmark. Finnes mer sjelden i regnskog og unngår klippelandskap og ørken.

Utbredelse

Utbredt i Afrika sør for Sahara. Hulene til jordsvinet kan forårsake problemer, blant annet i jordbruket, og bestanden er enkelte steder kraftig redusert som følge av menneskelig forfølgelse.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Kingdom: Dyreriket Animalia
Rekke: Ryggstrengdyr Chordata
Klasse: Pattedyr Mammalia
Superorden: Afrotheria
Orden: Jordsvin Tubulidentata
Familie: Orycteropodidae
Slekt: Orycteropus
Art: Jordsvin O. afer

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg