equalizer

Artikkelstart

Equalizer er en enhet som justerer frekvensgangen i et elektrisk signal. Selve prosessen kalles frekvenskorreksjon (equalization, EQ), men kan også betegnes som en lineær forvrengning.

Faktaboks

Uttale
ˈikwəlaizə
Etymologi
av engelsk ‘utjevne’

Lydteknikk

En equalizer kan ha forskjellige bruksområder:

  • For å justere lydbildet til et ønsket resultat, for eksempel som ved bass- og diskantkontrollene (tonekontrollene) på et vanlig musikkanlegg eller mer avanserte justeringer under opptak i et lydstudio.
  • For å kompensere for frekvensgangen i andre komponenter i en lydkjede, som for eksempel mikrofoner eller høyttalere, eller ved korreksjon av signaler fra en dynamisk pickup (RIAA-korreksjon).
  • For å fjerne eller undertrykke støy i bestemte frekvensområder som for eksempel brum.
  • For å dempe deler av et frekvensområde slik at bare noe slipper gjennom som for eksempel i delefiltre for høyttalere.

En equalizer kan etter sin virkemåte grovt deles i to typer:

  • En grafisk equalizer (graphic EQ) består av en rad filtre som regulerer hvert sitt frekvensområde. De mest kompliserte er 1/3-oktav filtre (third-octave EQ) hvor senterfrekvensen for hvert filter ligger fast 1/3 oktav fra hverandre.
  • En parametrisk equalizer (parametric EQ) hvor et lite antall filtre kan justeres i frekvens, amplitude og bredde.

Equalizere finnes både som frittstående elektroniske enheter og som dataprogrammer (plug-ins) som kommuniserer med et lydredigeringsprogram (digital audio workstation, DAW).

Teleteknikk

I teleteknikken benyttes equalizere spesielt i forbindelse med overføring av digitale signaler. Digitale signaler består av mange frekvenser som dempes og forsinkes forskjellig når signalene overføres, for eksempel gjennom en lang kabel. I mottageren sitter det derfor en equalizer som har til oppgave å kompensere for forvrengningen, det vil si forsterke de frekvensene som er dempet og forsinke de frekvensene som kom raskest frem gjennom kabelen slik at signalet får tilbake sin opprinnelige form. I denne sammenhengen benyttes også betegnelsen utjevner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg