Equalizer er en enhet som justerer frekvensgangen i et elektrisk signal. Selve prosessen kalles frekvenskorreksjon (equalization, EQ), men kan også betegnes som en lineær forvrengning.

Faktaboks

Uttale
ˈikwəlaizə
Etymologi
av engelsk ‘utjevne’

Lydteknikk

En equalizer kan ha forskjellige bruksområder:

  • For å justere lydbildet til et ønsket resultat, for eksempel som ved bass- og diskantkontrollene (tonekontrollene) på et vanlig musikkanlegg eller mer avanserte justeringer under opptak i et lydstudio.
  • For å kompensere for frekvensgangen i andre komponenter i en lydkjede, som for eksempel mikrofoner eller høyttalere, eller ved korreksjon av signaler fra en dynamisk pickup (RIAA-korreksjon).
  • For å fjerne eller undertrykke støy i bestemte frekvensområder som for eksempel brum.
  • For å dempe deler av et frekvensområde slik at bare noe slipper gjennom som for eksempel i delefiltre for høyttalere.

En equalizer kan etter sin virkemåte grovt deles i to typer:

  • En grafisk equalizer (graphic EQ) består av en rad filtre som regulerer hvert sitt frekvensområde. De mest kompliserte er 1/3-oktav filtre (third-octave EQ) hvor senterfrekvensen for hvert filter ligger fast 1/3 oktav fra hverandre.
  • En parametrisk equalizer (parametric EQ) hvor et lite antall filtre kan justeres i frekvens, amplitude og bredde.

Equalizere finnes både som frittstående elektroniske enheter og som dataprogrammer (plug-ins) som kommuniserer med et lydredigeringsprogram (digital audio workstation, DAW).

Teleteknikk

I teleteknikken benyttes equalizere spesielt i forbindelse med overføring av digitale signaler. Digitale signaler består av mange frekvenser som dempes og forsinkes forskjellig når signalene overføres, for eksempel gjennom en lang kabel. I mottageren sitter det derfor en equalizer som har til oppgave å kompensere for forvrengningen, det vil si forsterke de frekvensene som er dempet og forsinke de frekvensene som kom raskest frem gjennom kabelen slik at signalet får tilbake sin opprinnelige form. I denne sammenhengen benyttes også betegnelsen utjevner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg