sparkelmasse

Sparkel brukes til å jevne ut underlaget, tette sprekker eller dekke hull og risper før maling.
Sparkel
Av .

Artikkelstart

Sparkelmasse er en masse som brukes til å jevne og glatte ut underlag før de males eller lakkeres. Massen er fleksibel og tørker, og kan bestå av både mineralske og organiske forbindelser.

Faktaboks

Også kjent som
sparkel

Man kan bruke sparkelmasse til å jevne ut små områder som for eksempel har små hull, og da kalles det gjerne flekksparkling. Dersom man skal jevne områder mellom plateskjøter, kalles det skjøtesparkling. I noen tilfeller må man dekke en hel vegg, og da kalles det helsparkling.

Det finnes en rekke forskjellige typer sparkelmasse som passer til ulike formål.

Latekssparkel

Latekssparkel er en hurtigtørrende sparkelmasse som er basert på en vandig dispersjon av polyvinylacetat (PVAC). Denne egner seg på tørt treverk på tørre steder.

Skjøtmasse

Skjøtmasse er sparkelmasse som er beregnet til skjøt- og flekksparkling av bygningsplater. Skjøtmasse er gjerne basert på PVAC-dispersjon, mens fugesparkel oftest har en noe mer fleksibel akryldispersjon (se også fugemasse).

Sandsparkel

Sandsparkel er sparkelmasse med innblanding av finsand. Den kan brukes på innvendige murvegger istedenfor murpuss.

Polyestersparkel

Tokomponent-sparkelmasse med herder i den ene komponenten og umettet polyesterharpiks med akselerator i den andre. Den brukes blant annet til utbedring av skader på bilkarosserier. Lignende anvendelser har epoksysparkel basert på epoksyharpikser.

Om gulvsparkel, se avrettingsmasser, om sprøytesparkel, se sparkelmaling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg