Fyllstoffer er stoffer som tilsettes plast, gummi, papir, maling, lim, linoleum, kitt og lignende. De tilsettes dels som drøyemidler (ekstendere), dels for å oppnå spesielle egenskaper som hardhet, slagfasthet, egnet konsistens, slitasje-, varme- eller lysbestandighet og bedre elektriske egenskaper.

Fyllstoffer er findelte, ofte pulverformige stoffer. De kan være uorganiske (oftest mineralske) eller organiske.

Uorganiske fyllstoffer

Uorganiske fyllstoffer inkluderer kaolin, finknust kalkstein og dolomitt, metallpulvere, fin sand, glassfibrer og glassperler. Tidligere ble også asbest mye brukt, men på grunn av helsefaren er dette ikke lenger tillatt.

Organiske fyllstoffer

Tremel, korkpulver, tekstilfibrer og sot er eksempler på organiske fyllstoffer. Mange syntetiske gummityper fordrer tilsetning av et forsterkende fyllstoff for å få en tilfredsstillende styrke og slitasjebestandighet, og til dette brukes spesielle fyllstoffer med særlig små partikler, oftest spesielle kvaliteter av sot (carbon black) eller silika.

Bruk av fiberformede forsterkende fyllstoffer i plast og andre produkter betegnes ofte som fiberarmering. Se armert plast.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg