D(+)-galaktose, hvit krystallin organisk forbindelse som løses lett i vann; smeltepunkt 165–168 °C. Galaktose er en sukkerart og hører med til heksosene (se karbohydrater). Den finnes ikke i fri tilstand i naturen, men inngår som bestanddel i mange viktige naturstoffer, f.eks. melkesukker, trisakkaridet raffinose, forskjellige polysakkarider og mange glykosider. Fremstilles ved sur hydrolyse av melkesukker (laktose). Anvendes noe i medisinen og i organisk syntese.

Galaktose omsettes vanligvis i organismene ved først å fosforyleres til galaktose-1-fosfat, som så går over til glukose-1-fosfat. I denne prosessen deltar også uridindifosfat. Den videre omsetning blir som beskrevet under glykolysen og glykogenstoffskiftet. Arvelige defekter i de to første enzymene i galaktosemetabolismen er ikke sjelden og leder til galaktosemi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.