galaktose

galaktose
Molekylmodell av galaktose. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
galaktose
Lisens: CC BY SA 3.0
galaktose
Strukturformel for galaktose
galaktose
Lisens: CC BY SA 3.0

Galaktose er en sukkerart som er lett løselig i vann og har smeltepunkt 165–168 °C. Stoffet finnes ikke i fri tilstand i naturen, men inngår som bestanddel i mange andre kjemiske forbindelser, som laktose (melkesukker), raffinose, forskjellige polysakkarider og mange glykosider.

Faktaboks

Uttale
galaktˈose
Etymologi

av gresk galaktos, ‘melk’

Også kjent som

D(+)-galaktose

Kjemiske egenskaper

Galaktose er et karbohydrat med seks karbonatomer, hvilket gjør det til en heksose i likhet med glukose og fruktose. I levende celler kan alle disse sukkerartene omdannes i hverandre. Den summariske formelen er C6H12O6.

Den er en hvit, krystallin organisk forbindelse og fremstilles ved sur hydrolyse av laktose. Galaktose anvendes noe i medisinen og i organisk syntese.

Stoffskifte

Galaktose er et monosakkarid, og forekommer vanligvis bundet til glukose. Sammen danner glukose og galaktose disakkaridet laktose (melkesukker). I fordøyelsen spaltes laktose til galaktose og glukose, og galaktosen må siden omdannes til glukose i leveren før den kan forbrennes.

Galaktose omsettes vanligvis i kroppen ved at den først fosforyleres til galaktose-1-fosfat, som så går over til glukose-1-fosfat. I denne prosessen deltar også uridindifosfat. Den videre omsetningen blir som beskrevet under glykolysen og glykogenstoffskiftet.

Arvelige defekter i de to første enzymene i galaktosemetabolismen er ikke sjelden og leder til galaktosemi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg