galaktose

Strukturformel for galaktose
galaktose av . CC BY SA 3.0
Molekylmodell av galaktose. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
galaktose av . CC BY SA 3.0

D(+)-galaktose, hvit krystallin organisk forbindelse som løses lett i vann; smeltepunkt 165–168 °C. Galaktose er en sukkerart og hører med til heksosene (se karbohydrater). Den finnes ikke i fri tilstand i naturen, men inngår som bestanddel i mange viktige naturstoffer, f.eks. melkesukker, trisakkaridet raffinose, forskjellige polysakkarider og mange glykosider. Fremstilles ved sur hydrolyse av melkesukker (laktose). Anvendes noe i medisinen og i organisk syntese.

Faktaboks

Uttale
galaktˈose

Galaktose omsettes vanligvis i organismene ved først å fosforyleres til galaktose-1-fosfat, som så går over til glukose-1-fosfat. I denne prosessen deltar også uridindifosfat. Den videre omsetning blir som beskrevet under glykolysen og glykogenstoffskiftet. Arvelige defekter i de to første enzymene i galaktosemetabolismen er ikke sjelden og leder til galaktosemi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg