D(+)-galaktose, hvit krystallin organisk forbindelse som løses lett i vann; smeltepunkt 165–168 °C. Galaktose er en sukkerart og hører med til heksosene (se karbohydrater). Den finnes ikke i fri tilstand i naturen, men inngår som bestanddel i mange viktige naturstoffer, f.eks. melkesukker, trisakkaridet raffinose, forskjellige polysakkarider og mange glykosider. Fremstilles ved sur hydrolyse av melkesukker (laktose). Anvendes noe i medisinen og i organisk syntese.

Galaktose omsettes vanligvis i organismene ved først å fosforyleres til galaktose-1-fosfat, som så går over til glukose-1-fosfat. I denne prosessen deltar også uridindifosfat. Den videre omsetning blir som beskrevet under glykolysen og glykogenstoffskiftet. Arvelige defekter i de to første enzymene i galaktosemetabolismen er ikke sjelden og leder til galaktosemi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.