Saltsmelte er betegnelse på en type salt som er i fast form under vanlig temperatur og trykk, men som blir flytende ved en høyere temperatur. Dens viktigste bruk er til transport og lagring av varmeenergi.
En mye brukt saltsmelte er en eutektisk blanding av 60 prosent natriumnitrat (NaNO₃) og 40 prosent kaliumnitrat (KNO₃). Innenfor temperaturområdet 250–550 °C er denne blandingen flytende. Dette anses som et gunstig bruksområde for de fleste formål. Vanlig bordsalt smelter ikke før ved 801 °C.
Når varme tilføres saltsmelten, øker temperaturen. Ved opptak av varme opptrer saltsmelten som en energibærer for varmeenergi, som gjør at den på en enkel måte kan lagres eller transporteres. Ved behov kan lagret varme tas ut, som fører til at temperaturen til saltsmelten synker. Differensen mellom øvre og nedre temperatur, samt saltsmeltens varmekapasitet, bestemmer hvor mye varmeenergi som kan tas opp.
Generelt er væsker velegnet til å oppta varmeenergi. Dette gjelder vann, ulike oljer, flytende metall eller saltsmelter. For lave temperaturer (25–90 °C) er vann ideelt. Det har en relativt høy spesifikk varmekapasitet (4,2 kJ/kg °C), er rimelig i anskaffelse og innenfor en temperaturdifferanse på 60 °C kan det lagre 250 kJ/kg. For høyere temperaturer er vann imidlertid uegnet da det vil gå over til damp under høyt trykk.
Med saltsmelter kan temperaturen økes til over 500 °C uten at trykket øker i noen vesentlig grad. Innenfor temperaturområdet 300–500 °C oppnås en volumetrisk varmekapasitet som er beregnet til å ligge i området 1670–3770 kJ/m³ °C. Noen saltsmelter kan operere innenfor et høyere temperaturområde, men disse regnes for å være svært korrosive.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.