bordsalt

Forskjellige handelsprodukter som alle inneholder ca. 99% natriumklorid (bortsett fra seltin som inneholder 50% kaliumklorid)

Artikkelstart

Bordsalt er et trivialnavnnatriumklorid, NaCl. Det kalles også kjøkkensalt eller koksalt.

Natriumklorid som brukes i husholdning er gjerne tilsatt visse stoffer for at saltet ikke skal klumpe seg. Det kan også være tilsatt jodid.

Natriumklorid finnes løst i sjøvann, i salte kilder og som fast stoff i saltavleiringer (steinsalt), i saltgruver (Wieliczka, Stassfurt) og som mineral halitt. All natriumklorid som finnes på jorden har en gang vært løst i havet så strengt sagt kan alt kalles havsalt.

Natriumklorid kan fremstilles av sjøvann ved å la vannet fordampe. Det krever energi som for eksempel solvarme som fordamper vannet i grunne dammer i sørlige strøk der hvor det regner lite (som i Camargue). Natriumklorid fremstilles også i Norge fra havvann og selges som havsalt. Prosessen krever energi som enten kan være elektrisk eller fra fyring med ved, olje eller naturgass.

Natriumklorid brukes også som utgangsstoff ved fremstillingen av natrium- og klorforbindelser samt grunnstoffene natrium og klor (se kloralkalielektrolyse).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg