eutektisk blanding

Artikkelstart

Eutektisk blanding er en blanding av to stoffer som har lavere smeltepunkt enn hvert av de rene stoffene og lavere enn noen annen blanding av dem, og hvor den faste fasen har samme totale sammensetning som smelten.

Faktaboks

Uttale
eutˈektisk blanding
Etymologi
av gresk ‘lettsmeltelig’

Innen metallurgi er kunnskap om smelteforhold, eutektiske blandinger og sekundære eutektiske blandinger viktig. Ved avkjøling av metallsmelter kan man få utskilt eutektiske legeringer. En legering med 87 prosent bly og 13 prosent antimon smelter for eksempel ved 246 °C, mens smeltepunktene for de rene metallene er henholdsvis 327 °C og 630 °C.

Hvis et metall legeres med mindre mengder av et annet metall, vil smeltepunktet for blandingen synke under smeltepunktet for det rene metallet. Når smelten kjøles ned, vil det først felles ut metall som er renere enn smelten, slik at smelten og metallet har ulik sammensetning. Dette gjelder også om man bytter om de to metallene, men her er det altså det andre metallet som anrikes i smelten.

Forholdet mellom de to metallene i smelten endrer seg kontinuerlig i denne prosessen, og ved en gitt sammensetning må smelten og metallet ha samme sammensetning. Dette punktet, eutektikum, er samtidig det punktet hvor smeltepunktet er lavest. Hvis de to metallene danner forbindelser seg i mellom, vil det kunne bli flere euktektiske punkter mellom de rene metallene og forbindelsen, og mellom forbindelsene.

Eutektiske blandinger kan også oppstå ved andre sammensetninger, for eksempel ved tilsats av frostvæske eller salter til vann. Ved frysing vil vann som er renere enn i væsken fryse ut, og frysepunktet vil synke ytterligere inntil blandingen får en eutektisk sammensetning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg