Eutektisk blanding, en blanding av to stoffer som har lavere smeltepunkt enn hver av de rene stoffene og noen annen blanding av dem, og hvor den faste fasen har samme totale sammensetning som smelten.

Innen metallurgi er kunnskap om smelteforhold, eutektiske blandinger og sekundære eutektiske blandinger m.m. meget viktig. Ved avkjøling av smeltede metallblandinger kan man få utskilt eutektiske legeringer. En legering med 87 % bly og 13 % antimon smelter ved 246 °C, mens smeltepunktene for de rene metallene er 327 °C og 630 °C.

Hvis et metall legeres med mindre mengder av et annet metall, vil smeltepunktet for blandingen synke under smeltepunktet for det rene metallet. Når smelten kjøles ned, vil det først felles ut metall som er renere enn smelten, slik at smelten og metallet har ulik sammensetning. Dette gjelder også om man bytter om de to metallene, men her er det altså det andre metallet som anrikes i smelten. Forholdet mellom de to metallene i smelten endrer seg kontinuerlig når legeringsforholdet endres, og ved en gitt sammenseting må smelten og metallet ha samme sammensetning. Dette punktet, eutektikum, er samtidig det punktet hvor smeltepunktet er lavest. Hvis de to metallene danner forbindelser seg i mellom, vil det kunne bli flere euktektiske punkter mellom de rene metallene og forbindelsen, og mellom forbindelsene.

Eutektiske blandinger kan også oppstå ved andre sammensetninger, for eksempel ved tilsats av frostvæske eller salter til vann. Ved frysing vil vann som er renere enn i væsken fryse ut, og frysepunktet vil synke ytterligere inntil blandingen får en eutektisk sammensetning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.