ringgås

Ringgås, Oslo
Ringgås
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Ringgås er en fugleart i andefamilien. Den har svart hode, hals og bryst og brunsvart rygg. En hvit flekk på hver side av halsen kan av og til se ut som en ring, derav navnet. Ringgåsa veier cirka 1,5 kg, og størrelsen ligger mellom hvitkinngås og stokkand.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Branta bernicla
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Underarter

Underarten lysbuket ringgås (Branta bernicla hrota), har som navnet antyder lysebrun buk, mens nominatformen, mørkbuket ringgås (Branta bernicla bernica) har mørkebrun buk.

Levevis

Ringgjess hekker hovedsakelig på mindre øyer og holmer langs kysten, gjerne i kolonier av varierende størrelse. Reiret plasseres i en grop på bakken og består av mose og gress og fôres med et tykt dunlag. De 3–5 kremgule eggene ruges av hunnen i 26–28 dager. Ungene holder seg sammen med foreldrene helt til vintermånedene.

Utbredelse og bestand

Ringgåsa er rugefugl rundt det meste av Arktis. En bestand av den lysbukede formen hekkerSvalbard, i Nordøst-Grønland og på Frans Josef Land. Denne bestanden passerer langs Norskekysten under trekket mellom vinterområdene i Danmark og De britiske øyer, og hekkeplassene i Arktis.

De store flokkene av ringgås som oppholder seg langs kysten av Nordsjøen fra Nederland til Danmark vinterstid, tilhører hovedsakelig den store bestanden av mørkbuket ringgås som hekker langs kysten av Sibir.

Langs kysten av Sørlandet, især rundt KristiansandMandal, ble det i eldre tid drevet stor jakt på ringgås, som av jegerne ble kalt gaul. Til inn i 1940-årene kom mange tusen fugler inn fra Danmark til Sørlandskysten i slutten av mai, men bestanden avtok betydelig i størrelse på 1900-tallet.

Samlet vinterbestand i Europa var i 2003 på minst 240 000 individer, hvorav rundt 25 000 individer av den lysbukete formen, men arten har gått tilbake i antall på en rekke viktige vinterlokaliteter i Vest-Europa. I dag er ringgåsa totalfredet i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

ringgås
Branta bernicla
Artsdatabanken-ID
3491
GBIF-ID
5232446

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg