røyk

Artikkelstart

Røyk er fellesnavn på synlige avgasser fra forbrenning eller industriprosesser. De blir vanligvis ansett som et uønsket og forurensende biprodukt, men kan også i noen tilfeller være tilsiktet, som for eksempel til skadedyrbekjempelse.

Hovedmassen av røyk består av gasser, oftest av nitrogen, oksygen, karbondioksid og vanndamp. Røyk er synlig pga. røykpartikler, som forekommer i stort antall, men som bare utgjør en liten del av røykens masse. Røykpartiklene er meget små, oftest under 1/1000 mm (1 μm) i diameter. Røykpartikler fra forbrenning kan bestå av aske, uforbrent stoff og sot (karbon, dannet ved spalting av brenselet ved høy temperatur). Røykpartikler fra metallurgiske prosesser er dannet ved kondensasjon, og er kuleformede. Et velkjent eksempel er røyk fra ovner for fremstilling av ferrosilisium. Røykpartiklene er her små kuler av glassaktig (amorft) silisiumdioksid, de fleste omkring 1/10 000 mm i diameter. Røyk kan også inneholde små mengder ioniserte gasser og partikler med elektrisk ladning.

Skadevirkninger

Utslipp av røyk er en viktig kilde til luftforurensning, som kan forårsake skade på miljø og mennesker. Mange av bestanddelene i røyk er giftige og/eller irriterende. Ved innånding tas de opp i kroppen med helseskadelig virkninger og eventuelt død. Dødsfall på grunn av brann skyldes i stor grad røykforgiftning, og skadevirkningene av sigarettrøyking er på verdensbasis anslått til rundt seks millioner dødsfall per år.

Tilsiktede virkninger

Kunstig røyk anvendes militært for å vanskeliggjøre fiendens observasjoner. Den kan blant annet fremstilles av olje (ved ufullstendig forbrenning) og av titantetraklorid.

Røyk blir også brukt til konservering av matvarer som fisk og kjøtt. Det skyldes at røyk som er tilpasset formålet uskadeliggjør mikrobene som er årsak til den biologiske nedbrytningen av maten. Røyking av mat kan også påvirke smaken i ønsket retning, men siden røyk også avsetter giftige stoffer i maten, kan mye inntak av røykt mat være helseskadelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg