Predikant Aage Samuelsen i 1962. Av /NTB Scanpix. Begrenset gjenbruk

Aage Samuelsen

Faktaboks

Aage Samuelsen
Født
23. januar 1915, Skien, Telemark
Død
29. november 1987, Skien
Predikant Aage Samuelsen gjorde det svært godt også som tekstforfatter og musiker, med blant annet en rekke kjente salmer bak seg.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Aage Samuelsen, norsk predikant, sanger og tekstforfatter. Han ble kjent som predikant innenfor pinsebevegelsen, delvis på grunn av ledernes brudd med ham i 1957. I 1958 grunnla han vekkelsesbevegelsen Maran Ata, som også fikk en menighet i Oslo. Også her kom det til brudd, hvorpå Samuelsen startet bevegelsen Vekkeropet Maran Ata.

Allerede i 1947 hadde han komponert og forfattet salmen O, Jesus du som fyller alt i alle. Denne er hans mest kjente salme, og har fått plass i Norsk salmebok 2013. Han skrev en rekke sanger og flere ble utgitt på plate. I 1978 kom platen Det er vekkelsesluft over landet, som solgte i 75 000 eksemplarer. Han opptrådte også i radio og fjernsyn. Samuelsens memoarer Levende kristendom – død religion: 40 år som predikant ble utgitt 1984.

I 1983 kjøpte Aage Samuelsen det rivningstruede Dalen Hotel, et verneverdig hotell i sveitserstil fra 1894 i Dalen, Telemark, til samlingssted. Hans forsøk på å drive stedet som kristelig feriesenter førte ikke frem. Hans engasjement for bevaring av det gamle trehotellet førte imidlertid til at det ble bevart, restaurert og kom i drift igjen i 1992, og regnes nå som en betydelig attraksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Sverre Olav Lundal

Ein artikkel om Aage Samuelsen utan å nemna songen og musikken hans, blir feil. Det er den mange kjenner han for.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg