Ekstase er en sinnstilstand kjennetegnet ved en sterk indre opplevelse av å være fylt av noe guddommelig eller være totalt hengitt til en forestilling eller idé med samtidig redusert kontakt med omgivelsene (innsnevret bevissthet). er imidlertid ikke bare en bevissthetsinnsnevring, den oppleves samtidig som en bevissthetsutvidelse hvor vedkommende kan ha en ubeskrivelig følelse av å være ett med guddommen eller verdensaltet. Denne høyeste form for ekstase kalles unio mystica (mystisk forening). Som regel vil ekstasen være forbundet med en intens følelse av lykke, velvære eller av å være utvalgt, og at en har en egen innsikt i tilværelsen som andre ikke har.

Faktaboks

Uttale
ekstˈase

Ekstase kan frembringes ved ulike former for selvsuggesjon, askese, dans, musikk og narkotiske midler, og har til alle tider inngått som ledd i religiøs opplevelse. Den kan også skyldes rusmidler, sykdommer i sentralnervesystemet som epilepsi eller være en del av en psykiatrisk lidelse som dissosiativ lidelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg