Åge Åleskjær

Faktaboks

Åge Åleskjær

Åge M. Åleskjær

Født
1. april 1950, Sarpsborg
Troens Bevis.
Lisens: CC BY ND 2.0

Artikkelstart

Åge Åleskjær er en norsk pastor og grunnleggeren av Oslo Kristne Senter. Åleskjær er født i Sarpsborg i 1950 har fremstått som en av de fremste lederne innenfor den norske trosbevegelsen. Han har hentet inspirasjon fra den amerikanske forkynneren Kenneth E. Hagin. Åleskjær er særlig kjent som predikant med et radikalt budskap kledd i folkelig og humoristisk form.

Bakgrunn

Åleskjær er utdannet lærer (1971). Han sluttet seg til pinsebevegelsen i 1969. Han virket som lærer i fem år, før han i 1976 ble evangelist og rektor i Sarons Dal i Kvinesdal. Fra 1980 til 1984 reiste han som evangelist i pinsebevegelsen. Etter studier ved Rhema Bible Training Center i Tulsa, Oklahoma i 1984–1985, stiftet han menigheten Oslo Kristne Senter og ble dens første pastor, valgt på livstid. Menigheten er en av Norges største frikirkelige menigheter. I 2006 hadde den over 3000 medlemmer. I 2012 overtok Katrine og Thomas Åleskjær som hovedpastorer.

Lære

Åleskjær ønsker å virkeliggjøre den opprinnelige kristendommen med en radikal forkynnelse av troens betydning for den kristnes liv, med særlig vekt på helbredelse, evangelisering og menighetsvekst. Åleskjær står den klassiske pinsebevegelsen nær på de fleste læremessige punkter, men skiller seg fra den med sitt syn på menneskets tredelte natur, menighetsordningen med sterk vekt på pastorens ledende rolle, og troens betydning for helbredelse og suksess. I senere år har Åleskjær særlig vektlagt et budskap om betingelsesløs nåde.

Åleskjær har blitt kritisert av andre innenfor trosbevegelsen for at han legger så stor vekt på frelse gjennom troen alene, og med det legger mindre vekt på gjerningene. Han har også blitt kritisert for å mene at deler av Bibelen må forstås ut fra sin samtid: Hvem skrev til hvem?

Han har blant annet utgitt Gode nyheter til syke (1986), Veien til himmelen (1987), Hellig og feilfri for Gud (1993), Troens grunnvoller (1999) og Nå taler Han fra himmelen (2006).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg