Norges Blindeforbund

Norges Blindeforbund er de blinde og svaksyntes interesseorganisasjon i Norge. Organisasjonen ble dannet i 1909 og er landets eldste sammenslutning av funksjonshemmede. Organisasjonens overordnede mål er samfunnsmessig likestilling for blinde og svaksynte og for andre grupper funksjonshemmede.

Norges Blindeforbund har ca. 8300 medlemmer (2022). Forbundet utgir medlemsbladet Synspunkt (tidligere Norges blinde) og bladet Alt om syn for utadrettet informasjon. Hovedadministrasjon ligger i Oslo; det er kontorer i alle fylker. Terje André Olsen er forbundsleder, og generalsekretær fra 2021 er Per Inge Bjerknes.

Ved siden av å være en interessepolitisk organisasjon for synshemmede driver Norges Blindeforbund også service- og velferdsarbeid, delvis finansiert av offentlige midler. Norges Blindeforbund eier og driver Hurdalsenteret, Evenessenteret og en rekke andre virksomheter for blinde og svaksynte. Andre tiltak er blant annet lydaviser og tidsskrifter samt ulike former for rehabiliterings- og trivselsvirksomhet for ulike aldersgrupper. I Malawi støtter Norges Blindeforbund den nasjonale blindeorganisasjonen Malawi Union of the Blind (MUB).

Norges blindeforbund er eier eller medeier i aksjeselskapene Adaptor, Adaptor hjelpemidler og Hundeskolen Veiviseren.

Historie

Norges blindeforbund ble dannet i 1909 av Nordenfjeldske Blindeforbund (stiftet 1900 som De Blindes Selvhjælperforening), Vestlandske Blindeforbund (1904) og Østlandske Blindeforbund (1907). I 1975 ble dette omorganisert til et forbund med fylkeslag som grunnorganisasjoner. Vestlandske Blindeforbund gikk da ut av organisasjonen. De to organisasjonene slo seg sammen igjen fra 1. januar 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg