Jaktstart, konkurransesystem i idrettsøvelser som er delt i to delkonkurranser. I siste del starter vinneren av første del først og deretter konkurrentene enkeltvis med tidsforskjeller bestemt av første del. Plasseringen sammenlagt blir derfor lik rekkefølgen i mål. Jaktstart benyttes særlig i langrenn, kombinert renn og i skiskyting, men også i andre idretter, bl.a. orientering.

Metoden ble utviklet til bruk i kombinert av nordmannen Gunder Gundersen og kalt «Gunder-metoden», første gang prøvd 1968 og benyttet i internasjonale konkurranser fra først i 1980-årene. Her blir poengforskjellene fra hopprennet omregnet til tidsforskjeller i langrennet etter vedtatte normer. I spesielt langrenn er jaktstart benyttet i verdenscupen fra 1989-sesongen og i NM og internasjonale mesterskap fra 1992. Øvelsen var tidligere sammenlagt 10 og 15 km (kvinner 5 og 10 km) på to dager, hvor siste distanse ble gått som jaktstart. Deløvelsene gikk i hver sin stilart med fristil i jaktstarten. I VM 2001 og OL 2002 var øvelsen 10+10 km for menn og 5+5 km for kvinner med begge deløvelser på samme dag. I VM 2003 og 2005 var jaktstarten erstattet av skiathlon, fellesstart med skifte av ski og stilart fra klassisk til fristil midtveis.

I skiskyting er jaktstart øvelse i VM og NM fra 1997 og i OL fra 2002, sammenlagt 10 og 12,5 km for menn og 7,5 og 10 km for kvinner (siste distanse med jaktstart).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.