jaktstart

Bjørn Dæhlie i jaktstarten under OL på Lillehammer 1994. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Jaktstart er et system for startrekkefølge i idrettsøvelser som gjør at den deltageren som kommer først i mål, er den som vinner. Jaktstart er delt i to delkonkurranser. I siste del starter vinneren av første del først, og deretter starter konkurrentene enkeltvis, med tidsforskjeller bestemt av første del. Plasseringen sammenlagt blir derfor lik rekkefølgen i mål.

Jaktstart benyttes særlig i langrenn, kombinert renn og i skiskyting, men også i andre idretter, blant annet orientering.

Utvikling av metoden

Metoden ble først utviklet til bruk i kombinert av nordmannen Gunder Gundersen og kalt «Gunder-metoden». Den ble første gang prøvd i 1968. Her blir poengforskjellene fra hopprennet omregnet til tidsforskjeller i langrennet etter vedtatte normer.

Bruk

Jaktstart har vært brukt i internasjonale konkurranser fra først i 1980-årene. I spesielt langrenn er jaktstart benyttet i verdenscupen fra 1989-sesongen og i NM og internasjonale mesterskap fra 1992. Øvelsen var tidligere sammenlagt 10 og 15 kilometer for menn, 5 og 10 kilometer for kvinner på to dager, hvor siste distanse gikk som jaktstart.

Deløvelsene gikk i hver sin stilart med fristil i jaktstarten. I VM i 2001 og OL i 2002 var øvelsen 10+10 kilometer for menn og 5+5 kilometer for kvinner, med begge deløvelsene på samme dag. I VM i 2003 og i 2005 var jaktstarten erstattet av skiatlon, en fellesstart med skifte av ski og stilart fra klassisk til fristil midtveis.

I skiskyting er jaktstart øvelse i VM og NM fra 1997 og i OL fra 2002, sammenlagt 10 og 12,5 kilometer for menn og 7,5 og 10 kilometer for kvinner (siste distanse med jaktstart).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg