Jaktstart er et konkurransesystem i idrettsøvelser. Jaktstart er delt i to delkonkurranser. I siste del starter vinneren av første del først og deretter konkurrentene enkeltvis med tidsforskjeller bestemt av første del. Plasseringen sammenlagt blir derfor lik rekkefølgen i mål. Jaktstart benyttes særlig i langrenn, kombinert renn og i skiskyting, men også i andre idretter, blant annet orientering.

Metoden ble utviklet til bruk i kombinert av nordmannen Gunder Gundersen og kalt «Gunder-metoden», første gang prøvd i 1968. Her blir poengforskjellene fra hopprennet omregnet til tidsforskjeller i langrennet etter vedtatte normer.

Jaktstart har vært brukt i internasjonale konkurranser fra først i 1980-årene. I spesielt langrenn er jaktstart benyttet i verdenscupen fra 1989-sesongen og i NM og internasjonale mesterskap fra 1992. Øvelsen var tidligere sammenlagt 10 og 15 km (kvinner 5 og 10 km) på to dager, hvor siste distanse ble gått som jaktstart.

Deløvelsene gikk i hver sin stilart med fristil i jaktstarten. I VM 2001 og OL 2002 var øvelsen 10+10 km for menn og 5+5 km for kvinner med begge deløvelser på samme dag. I VM 2003 og 2005 var jaktstarten erstattet av skiathlon, fellesstart med skifte av ski og stilart fra klassisk til fristil midtveis.

I skiskyting er jaktstart øvelse i VM og NM fra 1997 og i OL fra 2002, sammenlagt 10 og 12,5 km for menn og 7,5 og 10 km for kvinner (siste distanse med jaktstart).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.