Diamond League

Karsten Warholm vinner 400 m hekk under Diamond League-stevnet i Stockholm i juni 2017.
Warholm i fullt driv på langhekken
Av /TT Nyhetsbyrån, SCANPIX.

Artikkelstart

Diamond League er en årlig internasjonal serie med 14 elitestevner i friidrett der det kåres en totalvinner i 16 forskjellige øvelser for kvinner og 16 for menn. Diamond League har blitt arrangert siden 2010, da den erstattet forløperen Golden League.

Format

Diamond League arrangeres fra mai til september med 13 del-konkurranser og en avsluttende finale. Totalt står 32 øvelser på programmet der rundt halvparten av øvelsene arrangeres i hvert stevne. Det siste stevnet går over to dager og er en ren finale i alle 32 øvelsene.

Før finalen plukker utøverne poeng i hver delkonkurranse, der de beste sammenlagt kvalifiserer seg til finalen. Antallet utøvere i finalen varierer mellom 8 og 15 i de ulike øvelsene. Totalvinneren i hver øvelse er den som vinner finalekonkurransen. Vinner i hver øvelse får et diamanttrofé og en premiesum som de siste årene har variert fra 30 000 til 50 000 amerikanske dollar.

Fra 2010 til 2016 var totalvinneren i hver øvelse den som samlet flest poeng gjennom sesongen.

Stevner

Stevnene i Diamond League er stort sett de samme fra år til år, 13 stevner har vært på programmet alle ti årene fra 2010 til 2019. I 2020 ble Diamond League arrangert i en svært redusert grunnet koronapandemien og det ble ikke kåret totalvinnere.

De mest tradisjonsrike stevnene er konkurransene i Paris, Monaco, London, Brussel, Zürich, Stockholm og Bislett Games på Bislett stadion i Oslo. Det arrangeres også stevner i USA, Kina, Qatar og Marokko.

Mestvinnende utøvere

Mestvinnende utøvere i Diamond League er Christian Taylor fra USA i tresteg og Renaud Lavillenie fra Frankrike i stav med sju totalseirer hver.

To norske utøvere har vunnet sin øvelse i Diamond League totalt: Andreas Thorkildsen i spyd i 2010 og Karsten Warholm på 400 meter hekk i 2019 og 2021. Trine Hattestad vant spyd sammenlagt i forløperen Golden League i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg