Panserkrokodille, Crocodylus/Mecistops cataphractus reptilart i familien ekte krokodiller. Arten er vanligvis mindre enn 3 m lang. Den har lang, smal snute og lever av fisk, snegler, krepsdyr og amfibier. Ingen angrep på mennesker er beskrevet. Den er utbredt i Afrika fra Kongobekkenet vestover til Senegal og østover til Tanganyikasjøen. Artens økologi er relativt dårlig kjent.

Normalt blir den ca. 2,5 m lang, men det foreligger ubekreftede meldinger om større eksemplarer (4,2 m). Kroppen er mørk, med mørkere flekker på kjeven og striper på halen. Den har en smal og spesialisert snute. Nakkepanseret er arrangert i tre rekker som hver består av to store skjell smeltet sammen med ryggplatene.

Den er sterkt bundet til vann. Oftest finnes den i elver med mye vegetasjonsdekning og i store innsjøer i tropiske regnskoger. Den er også rapportert fra brakkvann nær kysten, noe som kan indikere en viss salttoleranse.

Panserkrokodillen er utbredt i Vest og Sentral Afrika fra Kongobekkenet vestover til Senegal og østover til Tanganyikasjøen.

Arten er relativt dårlig studert, og bestandestimatet på ca. 50 000 individer er svært usikkert. Det antas at arten har gått tilbake i antall, og flere steder er populasjonsnedgang verifisert, særlig i Angola og Tsjad. Den største bestanden finnes i Gabon. Den er muligens utdødd i Gambia, Guinea-Bissau, Nigeria, Senegal og Zambia. Årsakene til nedgangen er overbeskatning, habitatødeleggelse og dårlige vernetiltak, blant annet på grunn av politisk instabilitet i deler av dens historiske utbredelsesområde.

Den brede snuten er en indikasjon på at mye fisk inngår i dietten. Den tar også virvelløse dyr som snegler og krepsdyr. Større individer antas å være mer opportunistiske i valg av diett.

Hos denne arten skjer ikke reproduksjonen samtidig for de enkelte hunner. Også innenfor samme populasjon kan det være en betydelig variasjon i tidspunkt for egglegging. Det er også sjelden å se arten opptre i grupper. Når regntiden starter, bygger hunnen reirhaug av plantedeler ved elvebredden. Kullet består av  13-27 store egg som legges ca. én uke etter at reirhaugen er ferdig. Rugetiden er lang, ofte over 110 dager. Hunnen holder seg nær reiret, men forsvarer det ikke aggressivt. Når hun begynner å høre lyder fra eggene som klekkes, kan hun hjelpe til med å bryte opp haugen og hjelpe til med klekkingen. Deretter sprer ungene seg vanligvis ut over den oversvømte skogbunnen. Trolig har egg og unger få fiender, derfor det lave eggantallet. Skilpadder kan imidlertid ødelegge enkelte reir.

Crocodylus/Mecistops cataphractus hører til familien ekte krokodiller. Studier av DNA tyder på at arten er mindre beslektet med de andre artene i slekten Crocodylus, og en ny slekt, Mecistops er foreslått.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.