militær fane

Artikkelstart

Militær fane, har ved oppstillinger sin plass midt foran avdelingens front. I tidligere tider fulgte fanen avdelingen under strid. Fanen bæres av fanefører (løytnant eller fenrik). Fanevakten består normalt av to befal og åtte soldater. Fanen hilses med samme æresbevisninger som den øverste krigsherren (i Norge H.M. Kongen), det vil si med stor salutt.

En avdeling som særlig har utmerket seg i kamp, får ofte stedsnavnet satt på faneduken (brukt i Norge) eller innrisset i en metallring på stangen, i enkelte land påhenges det også fanen en ordensdekorasjon. Når en soldat trer inn i hæren, avlegges i flere land faneed ved fanen. I Norge brukes ikke faneed, i stedet leses opp en formaning til rekruttene.

Det nåværende norske riksbanneret, brukt ved Haakon 7s kroning i 1906, har høyrød kvadratisk duk festet til en opprett stang. På duken står kongevåpenet, et kronet riksvåpen omgitt av ordenskjede og kongekåpe.

Historikk

Oldtidens kulturfolk brukte faner som felttegn. Den romerske vexillum var en rytterstandart, altså en rytterfane. Fra Caesars tid var den purpurfargede labarum hærens hovedfane. Konstantin den store forsynte sin fane med Kristus-monogram, et forbilde for senere kristne faner. Fra Karl den store ble en fane overrakt ved større forleninger.

På nordisk område finner man faner fra vikingtiden. Norske og danske vikinger hadde faner med Odins ravner. Olav Haraldssons fane, som skal ha hatt en orm på hvit bunn, ble påvist i Nidarosdomenkong Sverres tid.

Fra 1658 av er det noen bygdefaner, som ble brukt av bondetroppene fra vedkommende bygder (Lesja/Dovre, Lom, Vågå, Ringebu/Øyer, Hole, Røyken, Ullensaker).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Harald Baustad

Jeg er blitt fortalt, at vår Kong Harald kan benevnes som "krigsherre". Jeg ville tro at riktig benevnelse her ville være "øverstkommanderende". Iallefall i vår tid vil "krigsherre" assosiere med andre deler av verden, og ikke minst andre personligheter, som vår konge vil ha særdeles lite til felles med! Hva er riktig her?

skrev Jon Gunnar Arntzen

Artikkelens bruk av begrepet "Øverste krigsherre" er nå tydeliggjort.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg