Kulturfolk, tidligere mye brukt betegnelse på folk eller nasjoner som har nådd et høyt nivå i teknologi og åndelig kultur (etikk, filosofi, kunst osv.) gjennom mer eller mindre selvstendig utvikling.

Faktaboks

Uttale
kultˈurfolk

Betegnelsen kommer fra eldre historisk antropologi, der man klassifiserte kulturformene verden over i en utviklingsrekke etter hva de hadde oppnådd i retning av å fri seg fra den direkte avhengighet av naturen. Nederst på skalaen stod de egentlige naturfolkene, jegere og sankere, som ernærer seg ved direkte utnytting av naturproduktene; deretter folk som ved fedrift eller jordbruk griper kontrollerende inn i naturen for å sikre seg sitt utkomme; øverst stod kulturfolkene.

Betegnelsen er nå gått av bruk som antropologisk faguttrykk, fordi det ikke lar seg gjøre å finne entydige og universelle kriterier for den kvalitetsvurdering av de forskjellige kulturer som uttrykket kulturfolk innebærer. Dette er særlig vanskelig når det gjelder kulturelle ytringsformer som f.eks. moral, etikk, kunst, filosofi osv. I moderne antropologi brukes dessuten kulturbegrepet på en beskrivende måte; kulturformene gjøres ikke til gjenstand for generelle kvalitetsvurderinger.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg