Melismer i kirkemusikk
Et eksempel på bruk av melismer i kirkemusikken. Stavelsene i teksten, «Allelula», synges over flere toner.

En melisme er flere toner sunget på én stavelse. Sanger med en eller flere melismer kalles melismatisk sang. Melismer er utbredt i sang fra alle deler av verden, og brukes i både kunstmusikk, kirkemusikk, populærmusikk og folkemusikk.

Faktaboks

Uttale
melˈisme
Etymologi
av gresk ‘sang’

I populærmusikk kalles kortere melismatiske bevegelser «vocal riffs» mens lengre melismer kalles «vocal runs».

Historikk og utbredelse

Aretha Franklin
Melismer er særlig utbredt i gospel og soul. Aretha Franklin under Barack Obamas presidentinnsettelse i 2009
Av /U.S. Air Force.

Man finner melismer i Midtøstens religiøse tradisjoner, som i jødenes resitering fra Toraen, og i Muezzinens bønnerop fra minareten. Melismatikk finnes også i indisk raga og i nord-afrikanske sanguttrykk, som i den algeriske musikktradisjonen rai. Også i vest-afrikanske tradisjoner under islamsk påvirking har melismatikk vært vanlig.

Melismer var vanlig i tidlig kirkemusikk, som i gregoriansk sang fra 800-tallet og fremover. Det ble også senere brukt av komponister som Giovanni Pierluigi da Palestrina i renessansen, og i barokken kan vi høre melismer blant annet i Johann Sebastian Bachs H-moll messe (BWV 232) og i Georg Friedrich Händels Messias-oratorium.

Også i opera, blant andre av Rossini, er vokalen preget av melismer. Her finner vi også mye bruk av koloratur som er beslektet med melismer.

I afrikansk-amerikansk musikk er melismer særlig utbredt i gospel og soul. Eksempler på dette er Linda Jones' «Not on the outside» og Aretha Franklins «Precious Lord». Dette ble videreført og forsterket i R&B på 1980-1990-tallet. Mariah Carey er kjent for å bruke mye melismer, et eksempel er i «Vision of Love». Whitney Houstons «I Will Always Love You» er et annet kjent eksempel.

Man finner også melismer i pop, for eksempel synger Ed Sheeran melismer i «Thinking Out Loud» og Sam Smith i «Lay Me Down».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Magne Skålevik

Hei
Gregoriansk sang er såklart eit viktig eksempel på melismatisk sangstil.
Men det bør vel og nevnast at det er svært mykje brukt i populærmusikk den dag i dag, t.d. i R&B, og frå gamalt av i ei lang rekkje tradisjonelle etniske kategoriar, indisk, arabisk, gresk, balkansk, ukrainsk, flamenco,….
Kjende utøvarar: Stevie Wonder, Withney Houston, Maria Carey, Beyoncee,….

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg