Sam Smith

Faktaboks

Sam Smith

Samuel Frederick Smith

Født
19. mai 1992, London, England

Sam Smith

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Sam Smith er en britisk soulinspirert popsanger og låtskriver, oppvokst i Bishop's Stortford i Hertfordshire. De sang i tenårene i musikaler og jazzgrupper, og ble kjent høsten 2012 som gjestevokalist på Disclosure-hiten Latch. Debutsinglen Lay Me Down var en liten hit året etter, da de også sang på Naughty Boys listetopper La La La.

Smiths store gjennombrudd kom i 2014, da de gikk til topps i hjemlandet med Money On My Mind og Stay With Me. Sistnevnte ble en kjempehit verden over (tredjeplass i Norge), men lignet så mye på Tom Pettys 1989-hit Don't Back Down at Petty snart ble kreditert som medkomponist sammen med Smith.

Debutalbumet In The Lonely Hour (2014) ble en global storselger. Den lå 70 uker på VG-lista og ga dessuten Smith hits med I'm Not The Only One, Like I Can og Lay Me Down (nr 1 i 2015). Writing's On The Wall, Sam Smiths kjenningsmelodi til James Bond-filmen Spectre, ble høsten 2015 første Bond-låt som gikk til topps i Storbritannia. Den ble tildelt Oscarprisen. Smith mottok fire Grammy-priser for 2014.

Høsten 2017 kom Sam Smiths 2. album, The Thrill Of It All, som ga dem en stor hit med Too Good At Goodbyes. I 2018 slo de an med Promises (sammen med Calvin Harris), og i 2019 med Dancing With A Stranger og How Do You Sleep? Sommeren 2020 ga de ut minialbumet Dance, og høsten 2020 kom full-lengderen Love Goes.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg