Aretha Franklin

Faktaboks

Uttale
frˈæŋklin
Født
25. mars 1942
Død
16. august 2018
Fødested
Memphis, Tennessee
Aretha Franklin under Barack Obamas presidentinnsettelse i 2009.
Aretha Franklin av /U.S. Air Force. Falt i det fri (Public domain)

Aretha Franklin, «The Queen of Soul», opptrer for første gang i Europa under fjernsynsshowet Golden Rose of Montreux i januar 1968.

Aretha Franklin av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Aretha Franklin, amerikansk sanger, pianist og komponist, et av de største navn i soulmusikken og i amerikansk populærmusikk overhodet. Hun har en unik inderlighet, autoritet, frasering og klar diksjon, og er en dynamisk liveartist og glimrende pianist. Franklin vokste opp i Buffalo og siden i Detroit, hvor faren var pastor i en baptistkirke. Som tenåring turnerte hun landet rundt som gospelartist, men i 1960 ble hun oppmuntret av Sam Cooke til å følge i hans fotspor og synge soul. På Columbia Records ga hun i 1961-66 ut åtte album med jazzstandardlåter og musikalsanger som ikke solgte særlig bra. Men kontrakten med Atlantic Records og samarbeidet med produsenten Jerry Wexler ga henne et gjennombrudd i 1967 med singlen I Never Loved A Man (The Way I Love You). Store USA-hits ble også soulklassikerne Respect, Baby I Love You, A Natural Woman (You Make Me Feel Like) og Chain of Fools i 1967, og Think,The House That Jack Built og I Say A Little Prayer i 1968. Franklins fire første album på Atlantic har dessuten fått klassikerstatus: I Never Loved A Man The Way I Love You og Aretha Arrives fra 1967, Aretha: Lady Soul og Aretha Now fra 1968. Med sin unike stemmeprakt og karakteristiske, gospel-pregede frasering (bl.a. på albumet Amazing Grace, 1972) ble hun en stilskaper og et forbilde for en lang rekke kvinnelige vokalister. Flere store USA-hits fulgte: Don't Play That Song i 1970, Bridge Over Troubled Water, Spanish Harlem og Rock Steady i 1971, Day Dreaming i 1972 og Until You Come Back (That's What I'm Gonna Do) i 1973.

Fra midten av 1970-årene og utover fikk hun imidlertid problemer med karrieren, og hun gjorde noen lite vellykkede forsøk på å tilpasse seg den mer glattpolerte discostilen. Albumene hennes var ofte preget av middelmådig materiale og et overprodusert, «radiovennlig» lydbilde. Likevel fikk Franklin store hits verden over i 1985-89 med Freeway Of Love, Who's Zoomin' Who, Sisters Are Doin' It For Themselves (en duett med Eurythmics) og I Knew You Were Waiting (For Me) (en duett med George Michael), samt A Deeper Love i 1994. I 1998 kom imidlertid albumet A Rose Is Still a Rose, der hun med hell hentet inspirasjon i samarbeid med yngre artister. Uansett vil hun bli stående som The Queen of Soul, som også er tittelen på en representativ CD-boks utgitt i 1992. Hun er mest kjent som en tolker av andres sanger, men skrev blant annet Think, Rock Steady og Day Dreaming.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg