Aretha Franklin

Faktaboks

Aretha Franklin
Uttale
frˈæŋklin
Født
25. mars 1942, Memphis, Tennessee
Død
16. august 2018
Aretha Franklin under Barack Obamas presidentinnsettelse i 2009
Av /U.S. Air Force.

Aretha Franklin, «The Queen of Soul», opptrer for første gang i Europa under fjernsynsshowet Golden Rose of Montreux i januar 1968.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Aretha Franklin var en amerikansk sanger, pianist og komponist og blant de største navnene i soulmusikken og i amerikansk populærmusikk overhodet. Hun hadde en unik inderlighet, autoritet, frasering og klar diksjon og var kjent som en dynamisk liveartist og glimrende pianist.

Biografi

Oppvekst og tidlig karriere

Franklin vokste opp i Buffalo og siden i Detroit, hvor faren var pastor i en baptistkirke. Som tenåring turnerte hun landet rundt som gospelartist, men i 1960 ble hun oppmuntret av Sam Cooke til å følge i hans fotspor og synge soul.

På Columbia Records ga hun i 1961–1966 ut åtte album med jazzstandardlåter og musikalsanger som ikke solgte særlig bra.

Gjennombrudd og suksess med Atlantic records

I 1967 ga en kontrakt med Atlantic Records og samarbeid med produsenten Jerry Wexler et gjennombrudd med singlen I Never Loved A Man (The Way I Love You). Store USA-hits ble også soulklassikerne Respect, Baby I Love You, A Natural Woman (You Make Me Feel Like) og Chain of Fools i 1967, og Think, The House That Jack Built og I Say A Little Prayer i 1968.

Franklins fire første album på Atlantic har dessuten fått klassikerstatus: I Never Loved A Man The Way I Love You og Aretha Arrives fra 1967, Aretha: Lady Soul og Aretha Now fra 1968. Med sin unike stemmeprakt og karakteristiske, gospel-pregede frasering (blant annet på albumet Amazing Grace fra 1972) ble hun en stilskaper og et forbilde for en lang rekke kvinnelige vokalister. Flere store USA-hits fulgte: Don't Play That Song i 1970, Bridge Over Troubled Water, Spanish Harlem og Rock Steady i 1971, Day Dreaming i 1972 og Until You Come Back (That's What I'm Gonna Do) i 1973.

Senere karriere

Fra midten av 1970-årene og utover fikk hun imidlertid problemer med karrieren, og hun gjorde noen lite vellykkede forsøk på å tilpasse seg den mer glattpolerte discostilen. Albumene hennes var ofte preget av middelmådig materiale og et overprodusert, «radiovennlig» lydbilde. Likevel fikk Franklin store hits verden over i 1985–1989 med Freeway Of Love, Who's Zoomin' Who, Sisters Are Doin' It For Themselves (en duett med Eurythmics) og I Knew You Were Waiting (For Me) (en duett med George Michael) samt A Deeper Love i 1994. I 1998 kom imidlertid albumet A Rose Is Still a Rose, der hun med hell hentet inspirasjon i samarbeid med yngre artister.

Betydning

Franklin vil bli stående som The Queen of Soul, som også er tittelen på en representativ CD-boks utgitt i 1992. Hun er mest kjent som en tolker av andres sanger, men skrev blant annet Think, Rock Steady og Day Dreaming.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg