magnoliafamilien

Magnolia sieboldii

Artikkelstart

Magnoliafamilien er en familie av blomsterplanter. Den består av trær og busker med hele blad og enslige, oftest store og iøynefallende blomster i enden av kvistene. Flere arter er populære prydtrær i Norge.

Faktaboks

Uttale
magnˈoliafamilien
Også kjent som
Magnoliaceae

Beskrivelse

Magnolia blomst. Fra ytters mot midten: frie blomsterblader, pollenbærere (hvite) og fruktemner (grønne med lyst arr)

Knoppene er omgitt av biblader som faller av og etterlater seg et karakteristisk arr rundt hele kvisten. Blomstene har fra 6 til mange frie blomsterblad som alle ser ut som kronblad, og mange pollenbærere og fruktemner som sitter tett i tett langs en forlenget blomsterbunn.

Utbredelse og økologi

Familien omfatter 2 slekter (tulipantre og magnolia) med omkring 230 arter, og er utbredt i Amerika (ikke vestlige Nord-Amerika) og Sørøst-Asia, Korea og Japan. Familien tilhører en basal gren på blomsterplantenes slektskapstre og regnes verken til de enfrøbladete eller tofrøbladete plantene. I paleogen var familien utbredt over det meste av den nordlige halvkule (inkludert det som nå er Europa). Plantene vokser oftest i fuktig skog.

Bruk

Magnoliafamilien omfatter mange populære prydtrær, både arter, krysninger mellom arter, og kultivarer. Planter fra begge slektene brukes også som tømmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg