sieboldmagnolia
Magnolia sieboldii

Magnoliafamilien er en familie av blomsterplanter. Den består av trær og busker med hele blad og enslige, oftest store og iøynefallende blomster i enden av kvistene. Flere arter er populære prydtrær i Norge.

Faktaboks

Uttale
magnˈoliafamilien
Vitenskapelig navn
Magnoliaceae

Beskrivelse

magnolia blomst
Magnolia blomst. Fra ytters mot midten: frie blomsterblader, pollenbærere (hvite) og fruktemner (grønne med lyst arr)

Knoppene er omgitt av biblader som faller av og etterlater seg et karakteristisk arr rundt hele kvisten. Blomstene har fra 6 til mange frie blomsterblad som alle ser ut som kronblad, og mange pollenbærere og fruktemner som sitter tett i tett langs en forlenget blomsterbunn.

Utbredelse og økologi

Familien omfatter 2 slekter (tulipantre og magnolia) med omkring 230 arter, og er utbredt i Amerika (ikke vestlige Nord-Amerika) og Sørøst-Asia, Korea og Japan. Familien tilhører en basal gren på blomsterplantenes slektskapstre og regnes verken til de enfrøbladete eller tofrøbladete plantene. I paleogen var familien utbredt over det meste av den nordlige halvkule (inkludert det som nå er Europa). Plantene vokser oftest i fuktig skog.

Bruk

Magnoliafamilien omfatter mange populære prydtrær, både arter, krysninger mellom arter, og kultivarer. Planter fra begge slektene brukes også som tømmer.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

magnoliafamilien
Magnoliaceae
Artsdatabanken-ID
138425
GBIF-ID
4690

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg