Livermorium er et grunnstoff med atomnummer 116 og atomsymbol Lv. Det er et av de supertunge grunnstoffene som bare kan fremstilles ved kjernereaksjoner. Disse reaksjonene foregår ved fusjon (sammensmelting ) av et tungt atom og et tungt ion ved at en partikkelstråle fra en akselerator beskyter det tunge atomet.

Faktaboks

Etymologi

etter Livermore, California, USA

Engelsk navn
livermorium

I desember 2000 ble oppdagelsen av desintegrasjonen av isotopen av livermorium med massetall 292 rapportert fra forskningslaboratoriet JINR i Dubna, Russland. Nukliden ble produsert i reaksjonen mellom 248Cm (curium) og 48Ca (kalsium). Identifikasjonen var basert på at 288Fl (florevium) ble påvist etter alfahenfall, hvilket skulle tilsi at 292Lv var mornukliden. Senere eksperimenter har påvist og kartlagt fire isotoper av livermorium, som alle er alfaradioaktive:

Massetall 290 291 292 293
Halveringstid i millisekunder 15 6,3 18 53
Eα i MeV 11,00 10,89 10,80 10,67

Resultatene gir ingen sterke indikasjoner på at en har kommet nærmere stabilitetsøya, området rundt atomnummer 114 hvor man kan vente noenlunde stabile kjerner (se supertunge kjerner).

De kjemiske egenskapene til dette grunnstoffet med så korte levetider er ikke blitt påvist. Det antas at grunnstoffet står under polonium, altså i gruppe 16, i periodesystemet.

Fram til 2012 hadde livermorium det midlertidige navnet ununhexum og atomsymbolet Uuh. De midlertidige grunnstoffnavnene settes sammen av prefikser som er basert på sifrene i atomnummeret, som her er 116. Grunnstoffet fikk navn etter prefiksene un, for tallet 1, og hex, for tallet 6.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

livermorium
Elektronkonfigurasjon
[Rn]5f¹⁴6d¹⁰7s²7p⁴

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg