Lagting var i sagatiden et felles ting for en lǫg, det vil si en landsdel med samme lov.

De eldste lagtingene var Frostating (Trøndelag med Nordmøre og Romsdal), Gulating (Hordaland, Sogn og Fjordane, senere også Sunnmøre, Rogaland, Hallingdal og Valdres), Eidsivating (opprinnelig bygdene rundt Mjøsa, senere større deler av det indre Østlandet) og Borgarting (Viken). Det er uklart om Herjedalen og Jemtland og hadde egne lagting i høymiddelalderen. Trolig hadde Hålogaland et lagting. På lagtinget møtte utsendinger (nemndemenn) som var oppnevnt for hvert fylke. Kongen var representert ved lendmenn og årmenn, kirken ved bisper og prester.

Lagtinget var opprinnelig en lovgivende forsamling der en særskilt lovkyndig mann, lagmannen, fremsa og utla loven. Senere ble lagtingene først og fremst domstoler, der lagretten avsa dom. Gjennom sine rettsavgjørelser skapte lagtingene ny rett, og de fikk dessuten etter hvert forelagt til godkjenning lover og vedtak om skatter og andre offentlige byrder, både verdslige og kirkelige.

Senest fra kong Sverres tid var kongelige lagmenn knyttet til lagtingene. Samarbeidet mellom nemndemennene eller lagretten, som var et særskilt utvalg av disse, og lagmannen var ikke fastlagt i bestemte former, men lagmannen ble mer og mer den egentlige dommeren.

Som folkerepresentasjon mistet lagtinget i vesentlig grad sin betydning allerede i den senere middelalderen, men til langt ned i dansketiden forekom det at regjeringen innhentet allmuens samtykke til retterbøter og recesser når nemndemennene var samlet.

Lagtingene var ikke appellinstanser for bygde- og bylagrettene fra starten av, men de ble det fra Christian 4s tid. Lagtingene falt bort da overrettene ble opprettet i 1797.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.