Eidsivating var et av middelalderens norske lagting. De andre lagtingene var Borgarting, Gulating og Frostating. Eidsivating var lagtinget for befolkningen omkring Mjøsa.

Navnet Eidsivating brukes i dag om lagdømmet for Romerike og Innlandet; Eidsivating lagmannsrett.

I middelalderen

Tingstedet var fra først ved Aker i Vang, men ble senere flyttet til Eidsvoll. I eldre historisk tid omfattet Eidsivatinget Hedmark, Hadeland og Romerike. Senere ble Gudbrandsdalen og Østerdalen inkludert.

Ifølge Snorre var det Olav den hellige som etablerte Eidsivating, men det fins ingen kilder som bekrefter dette. Den tidligste sikre informasjon om Eidsivating stammer fra perioden 1116–1117.

I moderne tid

Ved gjennomføringen av straffeprosessloven i 1887 ble navnet Eidsivating gjenopptatt som betegnelse for et av de opprinnelige seks lagdømmene.

Ordet

Eidsivatings eldre form Heiðsævisþing er trolig oppstått av det opprinnelige navnet på Mjøsa, Heið-sær, jevnfør Heiðmǫrk, den gamle formen forHedmark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg