Krysantemum. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

krysantemum

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Chrysanthemum × morifolium
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Krysantemum er en slekt i kurvplantefamilien som tidligere het Chrysanthemum.

Faktaboks

Uttale
krysˈantemum
Også kjent som
Dendranthema

Bladene er hele eller finnet, kurvdekket er taklagt og kronene er rørformet. Oftest finnes også en krans med hvite eller gule, tungeformede randkroner.

I vid forstand omfatter slekten 200 arter på den nordlige halvkule. Flere kurvplanter vokser i Norge, blant annet kronkrage, gullkrage, prestekrage og reinfann. Den ble tidligere regnet til krysantemumslekten, men føres i moderne systematikk til andre slekter.

Dyrking

Den krysantemum vi kjenner som snittblomst og potteplante, Dendranthema grandiflorum-hybrider eller Dendranthema indicum, er gammel som kulturvekst. Den var kjent i Kina 550 før vår tid og i Japan 313 før vår tid. Til Europa kom kulturen i 1789, og det ble tidlig dannet krysantemumselskaper i flere land. I norske gartnerier var den vanlig på slutten av 1800-tallet, og den er nå en av de viktigste blomsterkulturer i veksthus, både som snittkultur og pottekultur.

Detaljert kjennskap til sortenes reaksjoner på daglengdevariasjoner og temperaturvariasjoner gjør at blomstene nå kan skaffes hele året, og blomstringen kan forutbestemmes så å si til en bestemt dag. Kortdagsplanter setter vanligvis ikke knopp eller blomstrer ved daglengde på over cirka 14,5 time. Daglengden forkortes ved tildekking av plantene og forlenges med kunstig belysning.

Krysantemum formeres ved stiklinger. Mange av sortene kan dyrkes ute om sommeren. Noen sorter blomstrer før frosten kommer, mens andre må settes inn i veksthus for blomstring der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg