Korsknapp. Av . Begrenset gjenbruk

korsknapp

Glechoma hederacea, korsknapp. Foto fra: Gammel Estrup, Djursland, Danmark

Glechoma hederacea, korsknapp. Foto fra: Drastrup V Aalborg, Danmark

Artikkelstart

Korsknapp er en flerårig urt i leppeblomstfamilien, som kan bli 5–30 centimeter lang og har en krypende stengel. Bladene er runde eller nyreformede og planten har blåfiolette blomster i bladhjørnene. Pollenknappen danner to hvite kors. Den har en sterk aromatisk lukt og krypende vekst med opprette blomsterskudd.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Glechoma hederacea
Beskrevet av
Carl von Linné

Korsknapp vokser i skogkanter, ved gjerder og langs veikanter. Korsknapp er hjemmehørende over det meste av Europa og i Nord- og Vest-Asia. Den er vanlig på Østlandet, men sjelden på Vestlandet og i Nord-Norge. Til sammen finnes det cirka ti arter i slekten Glechoma utbredt i Europa og Asia.

Bruk

Korsknapp kan anvendes på samme måte som oregano, mynte, og timian og er velegnet sammen med sopp, grønnsaker og i supper og salater. Urten har også blitt brukt ved ølbrygging, mest før humle kom i vanlig bruk, og gjorde ølet klart og holdbart. Tørkede blader kan brukes til te.

Historie

Korsknapp har lang tradisjon innen folkemedisin og trolldomskunst i Nor- den. Te av bladene ble brukt mot blant annet hoste, feber og hemoroider. Og om man bar en krans av korsknapp i håret på Valborgsmesse (1. mai), skulle man kunne avsløre om en person var heks ved å se vedkommende i øynene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

korsknapp
Glechoma hederacea
Tidligere vitenskaplig navn
Glecoma hederacea
Artsdatabanken-ID
102299
GBIF-ID
2926557

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg