Treimpregnering, behandling av trevirke med beis, organiske eller metallorganiske forbindelser løst i råolje, saltløsninger, kreosot, plast, med mer, for å gjøre det motstandsdyktig mot fuktighet, råtesopp, insekter og andre skadedyr. Konserveringsmiddelet påføres med kost, ved sprøyting eller dypping.

Trykkimpregnering

For å oppnå dyp inntrengning av konserveringsmiddelet brukes trykkimpregnering, det vil si behandling i trykksylinder, hvor væsken presses inn i virket ved et trykk på opptil 140 N/cm2 (14 bar). Væsken trenger da helt inn til kjernen eller malmen hos furu. Kjerneveden lar seg ikke gjennomtrenge, men er holdbar fra naturens side ved avleiring av spesielle organiske forbindelser.

Til trykkimpregnering benyttes kreosot til jernbanesviller, kaipæler, og lignende. Ellers brukes pentaklorfenol løst i råolje, eller løsninger av metallsalter, vanligvis av kobber, krom og arsen (forkortet CCA). Etter impregneringen reagerer saltene med hverandre og dels med treet selv, og danner tungt løselige forbindelser som ikke vaskes ut igjen. Saltimpregnert last kan males, limes og bearbeides som ubehandlet tre.

Det er strenge regler for trykkimpregnering. I Norge er det etter Forskrift om begrensning i bruk av helse- og miljøfarlige kjemikalier og andre produkter (produktforskriften) av 2004 forbudt å importere, eksportere og omsette trevirke og produkter av trevirke som er behandlet med forbindelser av krom, arsen eller kreosot, med visse unntak. Dessuten er det restriksjoner på bruk av trevirke behandlet med kobber, krom, arsen og krosot.

Trevirke kan også impregneres i brannsikringsøyemed, se ildfaste materialer.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg