Bordåvæske, soppmiddel som før ble mye brukt mot sykdommer på frukttrær, bærbusker, grønnsaker og potet. Ble første gang laget i 1882 i Bordeaux i Frankrike som middel mot vinskimmelen. Bordåvæske lages av kobbersulfat (blåstein), brent kalk og vann, vanligvis i forholdet 1:1:100. Hvis det brukes soda i stedet for kalk blir blandingen kalt burgundervæske, som stort sett har samme virkning. Væsken er ikke holdbar og må brukes straks den er tillaget. Nå er bordåvæske erstattet av kobberoksyklorid, men fordi kobber lett kan gi sviskader på de plantene som sprøytes, særlig ved bruk i kjølig vær, er denne typen midler erstattet av nye, mer skånsomme og langt mer effektive soppmidler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.