Adolf Busch

Faktaboks

Adolf Busch
Adolf Georg Wilhelm Busch
Født
8. august 1891, Siegen, Tyskland
Død
9. juni 1952, Guilford, Vermont, USA
Busch-familien og dirigenten Arturo Toscanini (andre til venstre) på passasjerskipet Albert Ballin på vei tilbake til Europa etter en suksessrik Amerika-turné. Buschs datter Irene (til venstre) skulle gifte seg med farens duopartner Rudolf Serkin i 1935. De traff hverandre for første gang da Irene vare tre år gammel. Adolf Busch inviterte den da 17 år gamle Serkin å bo hos dem.

Artikkelstart

Adolf Busch var en tysk fiolinist og komponist. Han var en av samtidens mest fremragende fiolinister og kammermusikere og var medlem av Busch-kvartetten (grunnlagt 1919).

Adolf Busch studerte ved musikkonservatoriet i Köln og fra 1908 komposisjon i Bonn. Han ble ansatt som konsertmester i Wiens Konsertvereinbare 21 år gammel, i 1912. I 1918, 27 år gammel, ble han professor efter Henri Marteau (som hadde etterfulgt Joseph Joachim) ved Königliche Musikhochschule i Berlin og ble i 1922 høyskolens direktør. Busch flyttet til Basel i 1926 og til USA i 1940. Allerede i 1919 hadde han grunnlagt den senere så berømte Busch-kvartetten, en strykekvartett som regnes som jevnbyrdig med Joachim-kvartetten.

Adolf Busch var like berømt som solist og som kammermusiker og gjorde enorm suksess på sine verdensvide turneer. Bare 16 år gammel lærte han Max Reger å kjenne, og dette fikk betydning for Busch som komponist – hans tidligste verker viste tydelig påvirkning fra Reger. Busch klarte imidlertid å frigjøre seg og nådde frem til en mer personlig stil. Han har komponert flere betydelige verker, blant annet en symfoni, en fiolinkonsert, en klaverkonsert, fiolinsonate, verker for solofiolin, annen kammermusikk, orgelverker og sanger. I tillegg har Adolf Busch redigert utgivelser av Johann Sebastian Bachs sonater og partitaer.

Adolf Busch var bror av Fritz Busch og svigerfar til Rudolf Serkin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg