Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Pultost, norsk ost laget av skummet surmelk, som i likhet med gammelost er syrefelt, ikke løpefelt. En rekke varianter finnes, fra en tørr, kornete type til ost med smørbar konsistens. Også modningsgraden har mye å si for smaken. Den blir ofte tilsatt karve. Den skarpe, spesielle smaken skyldes i stor grad gjæring av ostemassen, forårsaket av gjærsopp innen visse slekter av familien Cryptococcaceae. Osten er sterkt saltet. Inneholder bare 0,9 g fett og gir 540 kJ (150 kcal) per 100 g.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.