Stort kamskjell er den største arten i familien kamskjell (Pectinidae). Det blir opptil 17 centimeter i diameter og kan veie opptil 500 - 600 gram.

Fargen er rødbrun til gulbrun, og skallets omkrets er nesten sirkelrundt. Det ene (høyre) skallet er hvelvet med 15 til 17 brede folder som hver har fine ribber. Det andre (venstre) skallet er flatt og vender opp der skjellet ligger i en fordypning på bunnen.

Stort kamskjell er hermafroditt, det vil si at det har både hannlige og hunnlige kjønnsorganer. De lever av planteplankton og andre mikroorganismer.

Stort kamskjell lever på sand- og steinbunn, vanligst på 15 til 35 meters dyp, men også ned til 100 meter. Det er utbredt fra kysten av Vest-Europa i sør til Vesterålen i nord. De største forekomstene i Norge er langs kysten av Trøndelag og Nordland. Kamskjell kan svømme, og flytter seg rundt på bunnen ved å lukke skallene.

Store kamskjell er ettertraktet som delikatesse. Skallene høstes ved dykking, og det tas flere hundre tonn årlig, som selges til høy pris. Som et eksempel var registrert fangst i 2016 på 546 tonn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.