Artikkelstart
Haneskjell er en art av muslinger i kamskjellfamilien. Skallet er grågrønt til rødt eller gult med tallrike radiære ribber og ofte sterke farger.
Faktaboks
- Vitenskapelig navn
- Chlamys islandica
- Beskrevet av
- (O. F. Müller, 1776)
Haneskjell. Foto: Acelan. Lisens: CC BY SA 3.0
Haneskjell er en art av muslinger i kamskjellfamilien. Skallet er grågrønt til rødt eller gult med tallrike radiære ribber og ofte sterke farger.
Størrelsen er normal 6–9 centimeter, men haneskjell kan også bli opptil 12 centimeter i diameter. Innsiden av skjellene er hvit eller farget. Haneskjellet er særkjønnet og lever på 10–80 m dyp i kaldt, strømmende vann.
Det er utbredt i grunnere havområder, banker og terskler, i det nordlige Atlanterhavet.
I Norge er det funnet sør til Bergen og ifølge Artsdatabanken er den tett utbredt nordover langs hele kysten fra Møre og Romsdal og til Troms og Finnmark. Den finnes også i farvann rundt Bjørnøya og Svalbard og til havs.
Haneskjellet egner seg godt som menneskeføde. På slutten av 1980-årene skjedde en eksplosiv utvikling i fiske etter haneskjell.
Lite kunnskap om ressursen resulterte i manglende reguleringer. Viktige fiskefelt for haneskjell ble stengt i løpet av 2–3 år fordi de var nedfisket.
Noe haneskjell tas fortsatt utenfor kysten av Nord-Norge, men fisket har vært beskjedent etter 2009. Likevel sees de ofte i fiskeforretningene. Det har vært gjennomført pilotprosjekter for oppdrett av haneskjell, men hittil har det ikke vært økonomisk grunnlag for kommersiell produksjon.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.