Santiago de Compostela

Santiago de Compostela med katedralen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Santiago de Compostela er en by i Galicia i Spania som ligger 60 kilometer sør for La Coruña. Den har 96 400 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
santiˈago de Compostela

Santiago er et handelssenter og kultursenter der det finnes forlag, trykkerier, møbelindustri, et universitet som ble grunnlagt i 1501 og en lufthavn.

Byen besøkes hvert år av hundretusener av pilegrimer til apostelen Jakobs grav, og den praktfulle romanske katedralen fra 1000–1200-tallet er en nasjonalhelligdom. Dessuten finnes mange andre kirker og klostre og erkebispepalass. Santiago var europeisk kulturby i 2000.

Santiago (Sankt Jakob) oppsto på 800-tallet omkring en kirke som ble reist over en grav man mente var apostelen Jakobs, og var i middelalderen kongeriket Galicias hovedstad. Den militære Santiago-ordenen spilte en viktig rolle i den kristne gjenerobringen av Spania, og Jakob ble kjent som «maurerdreperen». Dette bidro sterkt til stedets ry som valfartssted. I middelalderen var Santiago, nest etter Roma, det viktigste valfartsstedet i Europa. Pilegrimsmerket var et kamskjell, symbolet på oppstandelse. Den gamle bydelen er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Den latinske formen på navnet er Campus stella. Det var hit eremitten Pelagus i 813 ved hjelp av stjernene skal ha funnet veien til Sankt Jakobs jordiske levninger.

Togulykke

I juli 2013 sporet et tog av i en krapp sving ved byen og 79 mennesker ble drept. Togulykken var den verste i Spania på 40 år, den nest verste i Europa på 25 år og første gang et høyhastighetstog sporer av på denne måten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg