Santiago de Compostela, by i Spania, Galicia, 60 km sør for La Coruña, 93 500 innb. (2006).

Santiago er et handels- og kultursenter, der det finnes forlag og trykkerier, møbelindustri. Universitet, grunnlagt 1501. Lufthavn. Byen besøkes hvert år av hundretusener av pilegrimer til apostelen Jakobs grav, og den praktfulle romanske katedralen fra 1000–1200-tallet er en nasjonalhelligdom. Dessuten finnes mange andre kirker og klostre og erkebispepalass. Europeisk kulturby år 2000.

Santiago (St. Jakob) oppstod på 800-tallet omkring en kirke som ble reist over en grav man mente var apostelen Jakobs, og var i middelalderen kongeriket Galicias hovedstad. Den militære Santiago-ordenen spilte en viktig rolle i den kristne gjenerobringen av Spania, og Jakob ble kjent som «maurerdreperen». Dette bidrog sterkt til stedets ry som valfartssted. I middelalderen var Santiago, nest etter Roma, det viktigste valfartsstedet i Europa. Pilegrimsmerket var et kamskjell, symbolet på oppstandelse. Den gamle bydelen er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Den latinske formen på navnet er Campus stella. Det var hit eremitten Pelagus i 813 ved hjelp av stjernene skal ha funnet veien til St. Jakobs jordiske levninger.

I juli 2013 sporet et tog av i en krapp sving ved byen og 79 mennesker ble drept. Togulykken var den verste i Spania på 40 år, den nest verste i Europa på 25 år og første gang et høyhastighetstog sporer av på denne måten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.