jordugle

Asio flammeus, jordugle. Foto fra: Lille Vildmose, Jylland, Danmark

Asio flammeus, jordugle. Foto fra: Avnø, Vordingborg, Danmark

Jordugle rett imot på jæren Rogaland
Tett på jordugla

Artikkelstart

Jordugle er en fugleart i uglefamilien. Den er cirka 38 cm lang, omtrent som kattugle, men den veier oftest mindre, fra 230 til 500 gram. Jordugla er spraglet i rustbrunt og gulbrunt og vingespennet er rundt 1 meter. De brunsvarte flekkene på håndsvingfjærene er store og dråpeformede (den ligner hornugle).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Asio flammeus
Beskrevet av
(Pontoppidan, 1763)

Utbredelse

Arten er utbredt i Europa, det nordlige Asia, Nord-Amerika og Sør-Amerika. Som vintergjest forekommer den også i den orientalske region og i Afrika. Slekten Asio har seks til sju arter, deriblant hornugla i Norge.

Jordugla hekker hos oss så å si bare i smågnagerår, langs skoggrensen og i snaufjellet over hele landet, fra Vestlandet til Nord-Norge også langs kysten.

Formering

Reir legges på bakken, med opptil 14 egg i store museår.

Levevis

Jordugla er relativt dagaktiv, men jakter helst i skumringen. Den er sammen med hornugla den eneste regulære trekkfuglen blant uglene hos oss, men enkelte kan overvintre, blant annet på fjellet i rike smågnagerår.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

jordugle
Asio flammeus
Tidligere vitenskaplig navn
Asio flammeus flammeus
Artsdatabanken-ID
4604
GBIF-ID
2497295

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg