Volodymyr Zelenskij

Faktaboks

Volodymyr Zelenskij

fullt navn Volodymyr Oleksandrovtisj Zelenskij

Vladimir Aleksandrovitsj Zelenskij (russisk skrivemåte) Vladimir Zelensky (engelsk skrivemåte)

Uttale

volod'ymyr (vlad'imir) zel'enskij

Født
25. januar 1978, Kryvyj Rih/Krivoj Rog
25. september 2019 møtte Zelenskij USAs president Donald Trump.
Av /Official White House Photo.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Volodymyr Zelenskij er en ukrainsk politiker med bakgrunn som skuespiller, komiker, programleder i fjernsyn, filmprodusent og politisk satiriker. Som presidentkandidat ved valget i mars 2019 appellerte han til de ukrainske velgerne som har gått lei av de gamle politikerne, og var en typisk anti-establishmentkandidat. Fra 2019 er han Ukrainas president.

Før han gikk inn i politikken var Zelenskij en kjent komiker som ble veldig populær i rollen som Ukrainas president i TV-serien «Folkets tjener» på kanalen 1+1.

Bakgrunn

Zelenskij har jødisk bakgrunn og tilhører de i Ukraina som har russisk som morsmål. I 2017 begynte han å lære ukrainsk i tråd med den offisielle ukrainifieringspolitikken i landet. Han er gift og har to barn.

Zelenskyj ble født i Kryvyj Rih i den ukrainske sovjetrepublikken. Familien tilbrakte i hans tidlige barndom fire år i Mongolia, hvor faren Oleksandr jobbet som professor i kybernitikk og programmering. Moren Rimma jobbet som ingeniør.

Zelenskij har juridisk utdannelse fra Kievs økonomi-universitet, men han har ikke praktisert yrket. Som student var han var aktiv med teater og revy. Han ble med i en såkalt Klubb for muntre og oppfinnsomme (KVN), en særegen form for teatersport som oppstod blant studenter i Sovjetunionen, og som siden 1961 har gått på fjernsyn, med noen års avbrekk på grunn av sensuren på 1960- og 1970-tallet. Zelenskij startet gruppen Kvartal 95, som han har hatt stor suksess med, både på turneer i hele det tidligere Sovjetunionen og etter hvert i den ukrainske TV-kanalen 1+1.

Karriere i underholdningsbransjen

Zelenskij er godt kjent i Ukraina og mange andre post-sovjetiske land. Han deltok i den ukrainske versjonen av «Skal vi danse» i 2006, den russiske versjonen av X-faktor i 2011, og har spilt i en rekke filmer.

I 2015 ble han kjent gjennom den populære sitcomen «Folkets tjener», der han spiller en fraskilt historielærer bosatt hos foreldrene sine og som er lei av det lave nivået på ukrainske politikere. Han holder en liksom-tale som han tar opp på mobiltelefonen sin og som en elev legger ut på nettet. Den tar av, og snart er han valgt til president med alle de forviklinger det medfører for en urutinert innehaver av embetet.

Karriere som politiker

I 2017 startet Zelenskijs medarbeidere et parti med navnet «Folkets tjener» («Slúga naródu»), og nyttårsaften 2018 lanserte Zelenskij sitt kandidatur til presidentembetet under Kvartal 95s nyttårsprogram på TV-kanalen 1+1. I stedet for å drive valgkamp, fortsatte Zelenskyj sin turne med Kvartal 95.

Zelenskijs politikk kan virke uklar, men han støttet Majdan-protestene i 2014 og har opptrådt for ukrainske styrker som slåss mot separatistene øst i landet. Han har tette forbindelser med oligarken Igor Kolomojskij, som er sterkt kritisk til Petro Porosjenko og som også støtter Julija Tymosjenkos kandidatur.

Zelenskij støtter en videre integrasjon med vestlige politiske organisasjoner som EU og NATO, men vil at spørsmål om eventuelle medlemskap skal avgjøres i folkeavstemninger. Han har uttalt at han vil trappe opp kampen mot korrupsjon og reformere rettsvesenet. Zelenskij støttet opprøret mot president Viktor Janukovytsj i 2013–2014 og har vært en aktiv støttespiller for den ukrainske hæren under krigen i Øst-Ukraina. Han har samtidig vært kritisk til at ukrainske myndigheter nekter russiske artister innreise i Ukraina.

Zelenskyj vant presidentvalget i Ukraina i 2019 etter andre valgomgang, hvor han møtte sittende president Petro Porosjenko. Zelenskyj fikk mer enn 73 prosent av stemmene, den største valgseieren i et presidentvalg etter at Ukraina ble uavhengig i 1991.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg