Volodymyr Zelenskij

Faktaboks

Uttale

volod'ymyr (vlad'imir) zel'enskij

Volodymyr Zelenskij

Volodymyr Oleksandrovtisj Zelenskij/Vladimir Aleksandrovitsj Zelenskij (russ.), Vladimir Zelensky

Født
25. januar 1978
Fødested
Kryvyj Rih/Krivoj Rog

Volodymyr Zelenskij er en ukrainsk politiker med bakgrunn som skuespiller, komiker, programleder i fjernsyn, filmprodusent og politisk satiriker. Han er kandidat ved presidentvalget i mars 2019, og appellerer til de ukrainske velgerne som har gått lei av de gamle politikerne og er en typisk anti-establishmentkandidat.

Bakgrunn

Zelenskij har jødisk bakgrunn og tilhører de i Ukraina som har russisk som morsmål. I 2017 begynte han å lære russisk i tråd med den offisielle ukrainifieringspolitikken i landet.

Zelenskij har sin utdannelse fra Kievs økonomi-universitet, der han var aktiv med teater og revy. Han ble med i en såkalt Klubb for muntre og oppfinnsomme, en særegen form for teatersport som oppstod blant studenter i Sovjetunionen og som siden 1961 har gått på fjernsyn, med noen års avbrekk på grunn av sensuren på 1960- og 1970-tallet. Zelenskij er godt kjent i Ukraina og mange andre post-sovjetiske land. Han deltok i den ukrainske versjonen av «Skal vi danse» i 2006, den russiske versjonen av X-faktor i 2011, har spilt i en rekke filmer.

Politisk engasjement

Særlig kjent er Zelenskij fra den populære sitcomen «Folkets tjener» der han spiller en fraskilt historielærer bosatt hos foreldrene sine og som er lei av det lave nivået på ukrainske politikere. Han holder en liksom-tale som han tar opp på mobiltelefonen sin og som en elev legger ut på nettet. Den tar av, og snart er han valgt til president med alle de forviklinger det medfører for en urutinert innehaver av embetet. I 2017 registrerte medarbeiderne hans et parti med navnet «Folkets tjener» («Slúga naródu»), og nyttårsaften 2018 lanserte Zelenskij sitt kandidatur til presidentembetet.

Zelenskijs politikk kan virke uklar, men han støttet Majdan-protestene i 2014 og har opptrådt for ukrainske styrker som slåss mot separatistene øst i landet. Han har tette forbindelser med oligarken Igor Kolomojskij, som er sterkt kritisk til Petro Porosjenko og som også støtter Julija Tymosjenkos kandidatur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg