Bill Clinton

Bill Clinton sammen med sin hustru, senator Hillary Rodham Clinton, under åpningen av demokratenes landsmøte 2004.

Av /NTB ※.
Riksrett mot Clinton
Riksrettssaken mot Clinton pågikk i januar 1999. Bildet viser senatorene som sverger før de begynner rettssaken, 7. januar 1999.
Av /NTB Scanpix.

Lewinsky-saken var en skandalesak i USA i 1998–99, der utgangspunktet var at president Bill Clinton hadde hatt et erotisk forhold til en ung kvinne som jobbet i Det hvite hus, Monica Lewinsky (født 1973).

Avsløringen var et biprodukt av en etterforskning av Bill Clinton og hans kone Hillary i forbindelse med deres rolle i et omstridt eiendomsprosjekt i hjemstaten Arkansas (Whitewater-saken). I denne etterforskningen ble Bill Clinton beskyldt for seksuell trakassering fra en tidligere kontorassistent i Arkansas, Paula Jones. Hun anla sak mot Clinton, men vant ikke frem. Forholdet mellom Clinton og Lewinsky pågikk i omtrent 18 måneder fra november 1995. Lewinsky betrodde seg senere til en venninne, Linda Tripp, som tok telefonsamtalene opp på bånd. Saken lekket ut, og Lewinsky ble innkalt som vitne i Paula Jones-saken i desember 1997.

I januar 1998 benektet Clinton forholdet, men i august samme år innrømmet han å ha hatt et «upassende» forhold til Monica Lewinsky. Lederen for etterforskningen, Kenneth Starr, la i september frem en rapport for Kongressen om saken. Her ble det konkludert med at presidenten hadde løyet om forholdet under ed, og at det var grunnlag for å reise riksrettstiltale mot ham. Etter behandling i Representantenes hus gikk saken videre til Senatet, der saken pågikk i januar og februar 1999. Ved den endelige avstemningen ble presidenten frikjent – et resultat som hadde vært klart under hele prosessen.

Følger

Lewinsky-saken fikk ingen formelle følger for Clinton personlig. Mens riksrettssaken pågikk, var hans popularitet på meningsmålingene økende. Saken ble derimot en belastning for det politiske systemet i USA, der det blant annet ble pekt på at riksrettssaken var sløsing med de folkevalgtes tid og at nasjonen gjorde seg til latter internasjonalt.

Saken fikk store følger for Lewinsky. Hun forble en offentlig figur også en periode etter riksrettssaken, med markedsføring av en veskekolleksjon og medvirkning i TV-programmer. Fra 2004 til 2014 søkte hun vekk fra den offentlige oppmerksomheten, som hun senere forklarte hadde gjort det vanskelig å etablere seg med fast arbeid og familieliv. I 2014 trådte hun igjen frem, først med en egenskrevet artikkel om sin historie i magasinet Vanity Fair, deretter i TV-intervjuer og som engasjert i kampen mot nettmobbing.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg