Watergate-saken, politisk spionasjesak i USA 1972–74. Det demokratiske partis nasjonale hovedkvarter, som lå i forretningskomplekset Watergate i Washington D. C., ble juni 1972 utsatt for innbrudd. Innbryterne ble tatt på fersk gjerning.

Dette gav støtet til en serie avsløringer som etter hvert gjorde det klart at innbryterne hadde hatt til hensikt å skaffe seg informasjoner om demokratenes opplegg for presidentvalget 1972. Det ble klart at innbryterne hadde handlet på oppdrag fra republikanere som arbeidet for president Richard Nixon, og at Watergate-innbruddet bare var én av mange aksjoner iverksatt av Nixons folk. Den aller viktigste avsløringen var at presidenten selv var aktivt innblandet.

Presidentens rolle ble i perioden juni 1973–august 1974 det sentrale tema. Ved siden av vitneutsagn ble Nixons såkalte hemmelige lydbåndopptak særlig viktige. Etter mye strid gikk presidenten med på å frigi båndene, som inneholdt telefonsamtaler til og fra Det hvite hus. Båndene viste dels utstrykninger på viktige punkter, dels en hard språkbruk som sjokkerte nasjonen.

Juli 1974 anbefalte Representanthusets justiskomité å stille Nixon for riksrett, anklaget for å ha hindret rettsvesenet i dets arbeid. 8. august 1974 trakk Nixon seg tilbake som president, og dagen etter ble Gerald Ford tatt i ed som ny president i USA.

Flere av presidentens medarbeidere, blant annet John Ehrlichman og Harry R. Bob Haldeman, ble senere dømt til fengselsstraffer for innbruddene. Nixon ble selv benådet av sin etterfølger Ford.

Watergate-saken fikk enorm oppmerksomhet i USA og resten av verden. Nixon var den første amerikanske president som måtte gå av før tiden. Samtidig viste saken at det amerikanske rettssystemet fungerte uavhengig, også når presidenten var innblandet.

Avsløringen av Watergate-saken skyldtes i første rekke journalistene Carl Bernstein og Bob Woodward i avisen Washington Post. Deres versjon av hendingene er gitt i All the President's Men (1974, filmatisert 1976), og The Final Days (1976). Flere av de involverte har også skrevet bøker om saken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.