Asarum europaeum

Asarum europaeum, hasselurt. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Hasselurt er en krypende, eviggrønn urt i holurtfamilien. Planten blir dyrket i hager og parker, men kan også finnes forvillet i krattskog i det sørøstlige Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Asarum eropaeum
Vitenskapelig navn
Asarum europaeum
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet

Beskrivelse

Hasselurt er en flerårig og eviggrønn plante. Den har en liggende stengel, men bladstilkene vokser oppover. Bladene er nyreformete, 5–10 cm i diameter, og skarpt grønne og blanke. Blomstene er rødbrune, klokkeformede og ofte gjemt under bladverket. Frukten til hasselurt er en lilla kapsel og inneholder frø med et næringsrikt vedheng kalt elaiasom. Dette er en tilpasning til spredning med maur. Rotstokken dufter av pepper og ingefær.

Utbredelse

Hasselurt vokser naturlig i Mellom-Europa, Sibir og Kaukasus. Planten finnes forvillet og naturalisert noen steder rundt indre Oslofjord.

Bruk

Hasselurt har i noen tilfeller blitt anvendt som erstatning for ingefær i Vesten, men i nyere tid har man funnet at planten inneholder giftige stoffer og man bør derfor unngå bruk. Indianerne i Nord-Amerika har benyttet rota av kanadisk hasselurt som smakstilsetning. I Kina og Korea er også bruken kjent.

Pulver fra hasselurtrot har blitt brukt til å smaksette snus og tobakk.

Historie

Bruken av hasselurt som medisinplante er kjent helt tilbake fra oldtidens Hellas. Hit til Norge ble urten innført av munker i middelalderen. Innen folkemedisinen har hasselurt blitt brukt blant annet som abortframkallende middel, brekkmiddel og mot migrene.

Hasselurt kan anvendes til farging av garn og tekstiler og gir en klar, gulgrønn farge. I dag dyrkes planten først og fremst som bunndekkende pryd-plante i skyggefulle områder i hager og parker.

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Latinsk navn
Rike Planteriket Plantae
Rekke Dekkfrøete blomsterplanter Magnoliophyta
Klasse Magnolidene Magnoliidae
Orden Pepperordenen Piperales
Familie Holurtfamilien Aristolochiaceae
Slekt Hasselurtslekta Asarum
Art Hasselurt Asarum europaeum

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hasselurt
Asarum europaeum
Artsdatabanken-ID
102892
GBIF-ID
7313595

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg