HTR-PM (kjernereaktor)

Artikkelstart

HTR-PM er en type kjernereaktor, nærmere bestemt en gasskjølt høytemperaturreaktor av typen pebble bed som er utviklet i Kina.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for High Temperature Reactor – Pebble bed Modules

Teknologien til denne reaktoren ble opprinnelig utviklet av Siemens i Tyskland under det såkalte HTR-MODUL-prosjektet. Siden 1995 har Kina videreført dette arbeidet ved universitet i Tsinghua, og i 2003 kom den første reaktoren av denne typen i drift. Reaktoren, som har fått betegnelsen HTR-10, har en termisk ytelse på 10 MW og påstås å være sikrere, potensielt rimeligere og mer effektiv enn andre reaktortyper.

HTR-10 er bare en prototyp, og i 2005 ble det besluttet å oppgradere reaktoren med sikte på å tilrettelegge teknologien for kommersiell kraftproduksjon. Den oppgraderte reaktoren har fått betegnelsen HTR-PM og vil ha en ytelse på 250 MWₜ.

Arbeidet med å bygge de to første reaktorene skulle starte i 2011, men ble utsatt etter ulykken ved Fukushima kraftverk i Japan. Byggearbeidet ble til slutt igangsatt mot slutten av 2012, og i september 2021 ble reaktorene satt i drift.

Reaktorene er lagt til Shidaowan kraftverk i Shandong provins, og er Kinas første høytemperaturreaktor, utformet for produksjon av elektrisk energi. Koplet til en dampturbin blir den samlede elektriske ytelsen 210 MWₑ. HTR-PM er klassifisert som en fjerdegenerasjonsreaktor.

HTR-PM kjernereaktor benytter en teknologi som fremstiller en strøm av heliumgass med temperaturer opp mot 900 °C. Denne teknologien er også vel egnet til andre industrielle formål som for eksempel til produksjon av prosessvarme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg