Onchorynchus masou
Onchorynchus masou
Av .
Regnbueørret (Oncorhynchus mykiss)
Regnbueørret (Oncorhynchus mykiss)
Av .

Stillehavslaks er en fiskeslekt i laksefamilien. Dette er arter som er svært viktige innen hele sitt utbredelsesområde. Som navnet sier er dette i Stillehavet, med hovedutbredelse langs den nordlige Stillehavskysten fra Japan til California. Mange arter er satt ut langt utenom sitt opprinnelige utbredelsesområde (blant annet Afrika, Australia, New Zealand og Norge).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Oncorhynchus
Beskrevet av
George Suckley, 1861

Biologi

Stillehavslaksene er ferskvannsfisk som ofte foretar lange vandringer i havet (de er anadrome). Noen arter lever hele livet i ferskvann. Slekten omfatter totalt elleve arter. I Norge har regnbueørret vært relativt vanlig, primært gjennom utsettinger i ulike vann og vassdrag. I nyere tid (2017 og 2019) har pukkellaks forekommet i store antall i norske elver. Dette er et resultat av storstilte utsettinger i elver i Russland.

Alle de «egentlige» stillehavslaksene ketalaks, pukkellaks, kongelaks (O. tshawytscha), sølvlaks (O. kisutch), rødlaks (O. nerka) og masulaks (O. masou) gyter om ettersommeren og høsten. Disse artene vandrer til havet relativt tidlig, og danner ofte store bestander som foretar lange nærings- og gytevandringer. De danner grunnlag for viktige fiskerier. Alle disse artene dør etter gyting.

Pukkellaks er spesiell ved å ha en strengt toårig livssyklus. Regnbueørreten, og noe få nærstående slektninger, skiller seg ut ved å være vårgytere, og ved å kunne gyte flere ganger.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

stillehavslaks
Oncorhynchus
Artsdatabanken-ID
42668
GBIF-ID
2351426

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg