gullalger

Gullalger. Gullalgen stankelveslep (Hydrurus foetidus) vokser på steiner i vann ofte helt opp på høyfjellet (i forgrunnen på bildet til venstre). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Gullalger. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Gullalger er en klasse av alger som hører til blant heterokontophyta, og omfatter omtrent 800 arter. Gullalger har gulbrun-gyldne kloroplaster, og de fleste er encellede eller kolonidannende, mens noen få slekter er flercellede.

Faktaboks

Også kjent som
Chrysophyceae

De fleste av artene forekommer i ferskvann, særlig i næringsfattig og kaldt vann.

Beskrivelse

Algenes kloroplaster inneholder klorofyll a og klorofyll c, i tillegg til forskjellige karotenoider. Karotenoidet fukoxantin gir algene den gyldenbrune fargen. Gjennom fotosyntese produserer gullalgene opplagsnæring i form av polysakkaridet chrysolaminaran. Dette polysakkaridet foreligger oppløst i cellene som én eller noen få dråper.

Ulike gullalger

Det finnes ulike arter og grupper av gullalger, som har ulikt levevis.

Svermere er heterokonte, og er i likhet med enkelte gulgrønnalger utstyrt med to ulike flageller. Blant ferskvannsplankton er gullalger representert med mange slekter.

Dinobryon danner frittsvømmende kolonier der hver av de flagellerte cellene sitter i et kremmerhusformet, gjennomsiktig hylster dannet av kitin.

Hydrurus finnes i fjellbekker der den danner flere centimeter lange, brunaktige dusker som sitter festet til stein under vann. Algen avgir en karakteristisk lukt som har gitt den navnet stankelveslep.

Systematikk

Gullalger deles inn i systematiske grupper etter submikroskopiske kjennetegn, og til det brukes gjerne elektronmikroskopiske undersøkelser. Flere forskjellige kjennetegn kan brukes for å bestemme systematikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg