gulgrønnalger

Artikkelstart

Gulgrønnalger er en algeklasse i divisjonen Heterokontophyta. Denne algeklassen omfatter omtrent 600 arter og omtrent 90 slekter. De fleste finnes i ferskvann.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Xanthophyceae
Beskrevet av
P.Allorge ex F.E.Fritsch

Beskrivelse

Gulgrønnalgene er mikroskopisk små og de fleste er encellede. Det finnes også noen få slekter som er trådformede, da enten som mangecellede, ugrenede tråder, eller som hyfeaktige forgreinede tråder som ikke er oppdelt i celler (siphonal struktur).

Algenes gulgrønne farge kommer av at cellene inneholder flere karotenoider i tillegg til klorofyll a og klorofyll c.

Levested

Innenfor de omtrent 90 slektene finnes ulike preferanser for habitat. De fleste gulgrønnalgene blir funnet i ferskvann, noen i saltvann, mens noen av artene trives godt i brakkvann. Algene finnes også i mesotrofe innsjøer. I surt vann med oppløst organisk materiale er det stor diversitet i gulgrønnalgene.

To av slektene lever for eksempel slik:

  • Slekten Tribonema i klassen Xanthophyceae forekommer vanligvis om våren i pytter og stillestående ferskvann, ofte som løstliggende lysegrønne tråder. I mikroskopet vil en kunne se at trådene av og til brytes opp i H-formede biter.
  • Slekten Vaucheria omfatter mer enn ti arter i Norge. Vanligvis vokser artene på bløt bunn og danner et fløyelsaktig overtrekk i strandsonen.

Opplagsnæring

Gulgrønnalgenes opplagsnæring er hovedsakelig lipider og polysakkaridet chrysolaminaran, men aldri stivelse slik vi finner hos grønnalgene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gulgrønnalger
Xanthophyceae
Artsdatabanken-ID
951
GBIF-ID
7073629

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg