fosgen

Molekylmodell av fosgen. Grå kuler står for karbonatomer. Grønne kuler står for kloratomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
fosgen av . CC BY SA 3.0
Strukturformel for fosgen
fosgen av . CC BY SA 3.0

Fosgen, karbonylklorid, COCl2, en fargeløs, ytterst giftig gass. Fortettet til væske koker den ved 8 °C.

Faktaboks

fosgen
Uttale
fosgˈen
Etymologi
av gresk ‘lys’ og -gen

Fremstilling og anvendelse

Fosgen kan fremstilles ved en direkte reaksjon mellom karbonmonoksid og klor under innvirkning av lys eller tilstedeværelse av en katalysator: CO + Cl2 → COCl2. Fosgen er karbonsyrens syreklorid og reagerer lett med organiske hydroksylforbindelser under dannelse av karbonsyreestere, ureaderivater og karbamater. Det finner derfor stor anvendelse i kjemisk industri, f.eks. til fremstilling av isocyanater, polyuretan- og polykarbonatkunststoffer, og til legemidler.

Fysikalske egenskaper

Fosgen virker etsende på øyne, hud og slimhinner og forårsaker lungeskade. Under siste del av den første verdenskrig ble stoffet brukt som en fryktet giftgass. Gassen er tyngre enn luft, og den dødelige konsentrasjon i luft er meget liten, ca. 4 mg/m3. Fosgen kan dannes når forskjellige klorerte hydrokarboner blir sterkt oppvarmet under tilgang på luft. Dette er grunnen til at man ikke må bruke karbontetraklorid (tetraklormetan) i brannslokningsapparater som skal anvendes i lukkede rom, f.eks. i biler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg