fosgen

Molekylmodell av fosgen. Grå kuler står for karbonatomer. Grønne kuler står for kloratomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
fosgen
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for fosgen
fosgen
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fosgen er en fargeløs, ytterst giftig gass. Stoffet kalles også karbonylklorid, og den kjemiske formelen er COCl2. Når gassen er fortettet til væske, koker den ved 8 °C.

Faktaboks

Uttale
fosgˈen
Etymologi
av gresk ‘lys’ og -gen
Også kjent som

karbonylklorid

Fremstilling og anvendelse

Fosgen kan fremstilles ved en direkte reaksjon mellom karbonmonoksid og klor under innvirkning av lys eller tilstedeværelse av en katalysator. Reaksjonsligningen er

CO + Cl2 → COCl2

Fosgen er karbonsyrens syreklorid og reagerer lett med organiske hydroksylforbindelser under dannelse av karbonsyreestere, ureaderivater og karbamater. Det har derfor stor anvendelse i kjemisk industri, for eksempel til fremstilling av isocyanater, polyuretan- og polykarbonatkunststoffer, og til legemidler.

Fysikalske egenskaper

Fosgen virker etsende på øyne, hud og slimhinner og forårsaker lungeskade. Under siste del av første verdenskrig ble stoffet brukt som en fryktet giftgass. Gassen er tyngre enn luft, og den dødelige konsentrasjonen i luft er meget liten, ca. 4 mg/m3. Fosgen kan dannes når forskjellige klorerte hydrokarboner blir sterkt oppvarmet under tilgang på luft. Dette er grunnen til at karbontetraklorid (tetraklormetan) ikke må brukes i brannslokningsapparater som skal anvendes i lukkede rom, for eksempel i biler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg