isocyanater

Artikkelstart

Isocyanater er en gruppe reaktive organiske forbindelser som brukes i fremstillingen av enkelte plaststoffer. Isocyanater forårsaker kraftige overfølsomhetsreaksjoner, mens ferdige plaststoffer er ufarlige i denne forbindelse.

Faktaboks

Uttale
ˈisocyanˈater
Etymologi
av iso-, cyan- og -at

Kjemiske egenskaper

Isocyanater reagerer med vann under dannelse av et amin og karbondioksid og med aminet videre til derivater av urea med mer. Med alkoholer gir de uretaner. Disse reaksjonene utnyttes blant annet under fremstillingen av uretanskumplast, uretanlakker, polyuretanlakker og uretangummi. Det benyttes da alifatiske eller aromatiske di- eller triisocyanater, for eksempel toluendiisocyanat (TDI). De kan også brukes til analytisk bestemmelse av alkoholer. Karakteristisk for isocyanater er at de inneholder gruppen –N=C=O og derfor kan betraktes som estere av isocyansyren HN=C=O.

Giftighet

Isocyanatene er sterkt irriterende for slimhinner og hud, og de fleste av dem kan fremkalle hudallergi. Den mest betydningsfulle skadevirkningen er imidlertid den irriterende og astmafremkallende virkning på luftveiene. Det er særlig TDI som gir luftveisskader. Man har derfor i stor utstrekning forsøkt å erstatte bruken av TDI med mindre skadelige isocyanater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg