. begrenset

Flussyre, vannløsning av hydrogenfluorid, HF. Den vanlige handelsvaren inneholder ca. 40 % HF, men flussyre kan fås i konsentrasjoner opptil 85 % HF.

Som syre betraktet er flussyre middels sterk og langt svakere enn f.eks. saltsyre. I flussyre er hydrogenbindinger av meget stor betydning. I fast, ren, tilstand finnes ...H –F ...sikksakk-kjeder, i gassfase ved 80 °C finnes ringer av heksamer (HF)6. I vandig løsning finnes betydelige konsentrasjoner av kompleksionet [HF2]. I dette er et F-ion bundet til et HF-molekyl ved hjelp av hydrogenbinding

Saltene av flussyre kalles fluorider, se fluorforbindelser.

Flussyre danner to rekker av salter. De normale fluorider MeIF, MeIIF2 og MeIIIF3 kan betraktes som avledet av flussyre ved å erstatte hydrogenatomer i HF med metallatomer. Hydrogenfluoridene (sure fluorider) MeIHF2, inneholder ionet [HF2], f.eks. kaliumhydrogenfluorid, KHF2, som anvendes ved fremstillingen av fluor.

Flussyre fremstilles mest ved opphetning av kalsiumfluorid med svovelsyre. Fordi flussyre reagerer med glass og de fleste stoffer, fremstilles den i bly- eller platinakar, og oppbevares gjerne i plastkar, særlig av polyetylen.

Pga. sin evne til å reagere med silikater brukes flussyre til etsing av glass, til fjerning av sand i jernstøperier, til å løse emalje fra jern og i den analytiske kjemi til oppløsning av silikater. Videre brukes flussyre til etsing (beising) av rustfritt og syrefast stål, som middel til å innføre fluor i organiske forbindelser, som katalysator i alkyleringsreaksjoner, bl.a. for fremstilling av høyoktan flybensin.

På huden fremkaller flussyre sviende sår som vanskelig helbredes. Flussyre er spesielt farlig ved at smerter ikke kjennes umiddelbart. Nøye sikkerhetsforskrifter må følges i bruk av flussyre. Ved eventuell kontakt med hud, må omhyggelig vasking i rikelig med vann foretas umiddelbart, og lege oppsøkes. Ved sen behandling kan kirurgiske inngrep være påkrevet. Damper av flussyre angriper åndedrettsorganene og må unngås.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.