flussyre

Flussyre er en løsning av hydrogenfluorid, HF, i vann. Den vanlige handelsvaren inneholder cirka 40 prosent HF, men flussyre kan fås i konsentrasjoner opptil 85 prosent HF.

Faktaboks

etymologi:
se fluor

Egenskaper

Flussyre er ikke en sterk syre som saltsyre som man skulle tro da F og Cl sitter i samme gruppe i periodesystemet, men en svak syre som bare er litt sterkere enn eddiksyre:

HF(aq) + H2O(l) <=> H3O+(aq) + F(aq)

HF danner de sterkeste hydrogenbindinger som er kjent.

I mer konsentrerte løsninger av flussyre dannes hydrogendifluoridionet FHF:

F-(aq) + HF(aq) <=> FHF(aq)

I FHF sitter hydrogenatomet midt mellom de to fluoratomene så dette er ikke en enkel hydrogenbinding mellom et HF-molekyl og et fluoridion F–H···F.

Saltene av flussyre kalles fluorider, se fluorforbindelser.

Flussyre danner to rekker av salter. De normale fluorider MeIF, MeIIF2 og MeIIIF3 og hydrogenfluoridene (sure fluorider) MeIHF2, inneholder ionet [HF2].

Fremstilling

Flussyre fremstilles ved opphetning av kalsiumfluorid med svovelsyre:

CaF2(s) + H2SO4(l) → HF(g) + CaSO4(s)

HF-gassen løses så i vann for å få flussyre.

Fordi flussyre reagerer med glass, fremstilles den i bly- eller platinakar, og oppbevares gjerne i plastkar, særlig av polyetylen.

Bruk

Da flussyre løser silikater brukes flussyre til etsing av glass, til fjerning av sand i jernstøperier, til å løse emalje fra jern og i den analytiske kjemi. Flussyre brukes også til beising av rustfritt og syrefast stål, som middel til å innføre fluor i organiske forbindelser, som katalysator i alkyleringsreaksjoner, blant annet for fremstilling av høyoktan flybensin.

Fysiologisk virkning

På huden fremkaller flussyre sviende sår som vanskelig helbredes. Flussyre er spesielt farlig ved at smerter ikke kjennes umiddelbart. Sikkerhetsforskrifter må derfor følges nøye ved bruk av flussyre. Ved kontakt med hud, må omhyggelig vasking i rikelig med vann foretas umiddelbart, og lege oppsøkes. Ved sen behandling kan kirurgiske inngrep være påkrevet. Damper av flussyre angriper åndedrettsorganene og må unngås.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg