flussyre

Artikkelstart

Flussyre er en løsning av hydrogenfluorid, som har kjemisk formel HF, i vann. Den vanlige handelsvaren inneholder cirka 40 prosent HF, men flussyre kan fås i konsentrasjoner opptil 85 prosent HF.

Faktaboks

Etymologi
av fluor

Egenskaper

Flussyre er ikke en sterk syre, som saltsyre, selv om fluor og klor sitter i samme gruppe i periodesystemet, men en svak syre som bare er litt sterkere enn eddiksyre. Flussyre dissosierer i henhold til likevekten

HF(aq) + H2O(l) ⇌ H3O+(aq) + F(aq)

HF danner de sterkeste hydrogenbindingene som er kjent.

I mer konsentrerte løsninger av flussyre dannes hydrogendifluoridionet FHF:

F-(aq) + HF(aq) ⇌ FHF(aq)

I FHF sitter hydrogenatomet midt mellom de to fluoratomene. Altså er dette ikke en enkel hydrogenbinding mellom et HF-molekyl og et fluoridion, F–H···F.

Saltene av flussyre kalles fluorider.

Flussyre danner to rekker av salter; de normale fluoridene MeIF, MeIIF2 og MeIIIF3, og hydrogenfluoridene (sure fluorider) MeIHF2, som inneholder ionet [HF2].

Fremstilling

Flussyre fremstilles ved oppvarming av kalsiumfluorid med svovelsyre:

CaF2(s) + H2SO4(l) → HF(g) + CaSO4(s)

HF-gassen løses så i vann for å få flussyre.

Fordi flussyre reagerer med glass, fremstilles den i bly- eller platinakar, og oppbevares gjerne i plastkar, særlig av polyetylen.

Bruk

Fordi flussyre løser silikater, brukes flussyre til etsing av glass, til fjerning av sand i jernstøperier, til å løse emalje fra jern, og i analytisk kjemi. Flussyre brukes også til beising av rustfritt og syrefast stål, som middel til å innføre fluor i organiske forbindelser, og som katalysator i alkyleringsreaksjoner, blant annet for fremstilling av høyoktan flybensin.

Fysiologisk virkning

huden fremkaller flussyre sviende sår som vanskelig helbredes. Flussyre er spesielt farlig fordi smerter ikke kjennes umiddelbart. Det er derfor viktig å følge sikkerhetsforskrifter nøye ved bruk av flussyre. Ved kontakt med hud må omhyggelig vasking i rikelig med vann foretas umiddelbart, og lege oppsøkes. Ved sen behandling kan kirurgiske inngrep være påkrevet. Damper av flussyre angriper åndedrettsorganene og må unngås.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg