Flussyre er en løsning av hydrogenfluorid, HF, i vann. Den vanlige handelsvaren inneholder cirka 40 prosent HF, men flussyre kan fås i konsentrasjoner opptil 85 prosent HF.

Flussyre er ikke en sterk syre som saltsyre som man skulle tro da F og Cl sitter i samme gruppe i periodesystemet, men en svak syre som bare er litt sterkere enn eddiksyre:

HF(aq) + H2O(l) <=> H3O+(aq) + F(aq)

HF danner de sterkeste hydrogenbindinger som er kjent.

I mer konsentrerte løsninger av flussyre dannes hydrogendifluoridionet FHF:

F-(aq) + HF(aq) <=> FHF(aq)

I FHF sitter hydrogenatomet midt mellom de to fluoratomene så dette er ikke en enkel hydrogenbinding mellom et HF-molekyl og et fluoridion F–H···F.

Saltene av flussyre kalles fluorider, se fluorforbindelser.

Flussyre danner to rekker av salter. De normale fluorider MeIF, MeIIF2 og MeIIIF3 og hydrogenfluoridene (sure fluorider) MeIHF2, inneholder ionet [HF2].

Flussyre fremstilles ved opphetning av kalsiumfluorid med svovelsyre:

CaF2(s) + H2SO4(l) → HF(g) + CaSO4(s)

HF-gassen løses så i vann for å få flussyre.

Fordi flussyre reagerer med glass, fremstilles den i bly- eller platinakar, og oppbevares gjerne i plastkar, særlig av polyetylen.

Da flussyre løser silikater brukes flussyre til etsing av glass, til fjerning av sand i jernstøperier, til å løse emalje fra jern og i den analytiske kjemi. Flussyre brukes også til beising av rustfritt og syrefast stål, som middel til å innføre fluor i organiske forbindelser, som katalysator i alkyleringsreaksjoner, blant annet for fremstilling av høyoktan flybensin.

På huden fremkaller flussyre sviende sår som vanskelig helbredes. Flussyre er spesielt farlig ved at smerter ikke kjennes umiddelbart. Sikkerhetsforskrifter må derfor følges nøye ved bruk av flussyre. Ved kontakt med hud, må omhyggelig vasking i rikelig med vann foretas umiddelbart, og lege oppsøkes. Ved sen behandling kan kirurgiske inngrep være påkrevet. Damper av flussyre angriper åndedrettsorganene og må unngås.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.