hydrogenfluorid

Hydrogenfluorid er en kjemisk forbindelse av hydrogen og fluor. Forbindelsen er en fargeløs, giftig gass som kondenserer ved 20 °C til en sterkt rykende, giftig væske. Den kjemiske formelen til hydrogenfluorid er HF.

Faktaboks

Uttale
hydrogˈenfluorid

Hydrogenfluorid løst i vann kalles flussyre. Ved uhell med flussyre bør lege eller Giftinformasjonen kontaktes umiddelbart.

Kjemiske egenskaper

Hydrogenfluorid løses lett i vann til flussyre. Flussyre er ikke en sterk syre som saltsyre, men en svak syre som bare er litt sterkere enn eddiksyre. Fordi syren løser glass, må den oppbevares i beholdere laget av andre materialer, for eksempel plast.

Mellom hydrogenfluorid-molekylene dannes det svært sterke hydrogenbindinger mellom hydrogenatomene og de sterkt elektronegative fluoridanionene. Dette er de sterkeste hydrogenbindingene som er kjent.

Fremstilling

Hydrogenfluoridgass fremstilles av fluoritt og svovelsyre, som vist i reaksjonsligningen:

CaF2(s) + H2SO4(l) → HF(g) + CaSO4(s)

Skadevirkning

Skader med hydrogenfluorid som gass eller væske (flussyre) kan resultere i dyptgående og alvorlige etseskader og livstruende systemisk forgiftning. Øyeblikkelig og rikelig skylling med vann er nødvendig, og tilsølte klær må tas av. I tillegg til skylling med vann består behandlingen av kalsiumtilførsel (lokal eller ved injeksjon) og symptomatisk behandling av systemiske effekter.

Grenseverdi for hydrogenfluorid i arbeidsmiljøatmosfære er 0,5 mg/m3.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg